Κατώτατος μισθός / Λιτότητα τριετίας

Το 2022 η ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η συμβολή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων θα οδηγήσουν σε μια σημαντική βελτίωση του ΑΕΠ και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα προσφορότερο και ευνοϊκό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος αλλά και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα α) το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μεικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του, β) το 82% διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος και γ) το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος, όπως προβλέπει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προκαταβολικά αύξηση!

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ε.Ε, 17 κράτη – μέλη της έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1η.1.2021, 3 κράτη – μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019. Αυτό το στοιχείο ουσιαστικά διαψεύδει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για “πάγωμα” των μισθών για τρία χρόνια με πρόσχημα την πανδημία και τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του (23.12 στην ΕΡΤ) ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προκαταβολικά τον προηγούμενο Φεβρουάριο (το 2019) την αναλογούσα αύξηση κατώτατου μισθού για τρία – τέσσερα χρόνια!

«Να είμαστε απολύτως ακριβείς.  Έχουμε πει διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας με βάση τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.  Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας» ήταν η ακριβής δήλωση του υπουργού Οικονομίας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο ΣΕΒ την εποχή εκείνη είχε προσφύγει διά του διευθυντή του και σημερινού υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό  Ά. Σκέρτσου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της εγκυκλίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1.2.2019 με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες).

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend