Κορωνοϊός / «Καμπανάκι» για έως 8.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως

Στο ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για την πορεία της πανδημίας συνηγορούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, που επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Δ. Σαρηγιάννης, προέβλεψε τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορωνοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός» τόνισε. «Έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας τώρα, στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου με 7 – 8.000 κρούσματα την ημέρα εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» επισήμανε.

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». Θα υπάρξει πίεση, διευκρίνισε ο καθηγητής, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο.

Ξεκαθάρισε δε ότι κατά την εκτίμησή του δε θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής.

«Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους της ημέρα, είναι φόρος ζωής» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αθάνασιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ANT1, είπε ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια αποκλιμάκωση, καθώς όπως είπε «οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται και πολλοί νοσούν και αποκτούν ανοσία».

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους εμβολιασμούς ο Αθ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου το 90% είναι εμβολιασμένοι.

Έναν θάνατο μετρά η Ισλανδία τον τελευταίο μήνα, όπου περίπου το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Σε αυτό το παράδειγμα αναφέρθηκε σήμερα, στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

«Στην Ισλανδία το ποσοστό είναι 90%. Στη χώρα αυτή έχουν μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, αλλά έναν θάνατο σε έναν μήνα. Θα αντιστοιχούσε σε 30 θανάτους σε χώρα με τον πληθυσμό της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά μεταδίδουν λιγότερο, νοσούν, αλλά νοσούν ελαφρύτερα, νοσηλεύονται, αλλά νοσηλεύονται ελαφρά και κάποιες φορές χάνουν τη μάχη, αλλά ακόμα πιο σπάνια».

«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα», υπογράμμισε ο Αθ. Εξαδάκτυλος.

«Θα πρέπει να γίνει συζήτηση μέσα στα νοσοκομεία για να ξεπεραστούν οι φοβίες. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που λένε «δεν γουστάρω», αλλά υπάρχουν κι αυτοί που έχουν φοβίες. Σε αυτούς πρέπει να δοθεί μια μικρή παράταση», είπε.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend