Κορωνοϊός / Ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των κουβανικών εμβολίων από τον ΠΟΥ

Ειδικοί από την Κούβα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα συναντηθούν την Πέμπτη ανοίγοντας την διαδικασία για την παγκόσμια αξιολόγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται στη χώρα.  Έχουν ήδη υπάρξει κάποιες ανταλλαγές πληροφοριών με την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ στην Κούβα και τη Γενεύη, αλλά την Πέμπτη γίνει συνάντηση με εμπειρογνώμονες για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, δήλωσε ο Ρολάντο Πέρες Ροντρίγκες διευθυντής Επιστήμης και Καινοτομίας της BioCubaFarma.

Εκπρόσωπος του Παναμερικανικού και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (PAHO/WHO) στην χώρα της Καραϊβικής, José Moya, εξήγησε ότι θα συσταθεί ομάδα που θα εξετάσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, τις διαδικασίες παραγωγής και την ποιότητα των τριών κουβανικών εμβολίων. Πρόκειται για τα Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus.

Τα κουβανικά εμβόλια χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες χώρες στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών και συνεργασίας για την ανάπτυξη κλινικών μελετών. Αυτές τις ημέρες, οι Κουβανοί επιστήμονες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας περιμένουν από τις ρυθμιστικές αρχές να παρατείνουν την άδεια επείγουσας χρήσης του Soberana Plus για να αρχίσουν τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Κούβα εμβολιάζει τον πληθυσμό της κατά του κορωνοϊού με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στον κόσμο με τα τοπικά παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-2 και Soberana Plus, τα οποία έχουν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές εν μέσω μιας αύξησης των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα..

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα εμβόλιά της Κούβας είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% και άνω και τα αρχικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων εμβολίων που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, σοβαρής ασθένειας και θανάτου, αν και επικριτές λένε πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους ειδικούς.

Η εμβολιαστική εκστρατεία περιλαμβάνει παιδιά ακόμη και δύο ετών, με τα νήπια σε όλη τη χώρα να προγραμματίζεται να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις από αύριο Πέμπτη, δήλωσε η αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας δρ Μαρία Ελένα Σότο στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, με αποτέλεσμα η Κούβα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει μαζικά παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Τα εμβόλια βασίζονται σε παραδοσιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών για δεκαετίες, έναντι νέων που χρησιμοποιούν τη γενετική μηχανική, δίνοντάς τους μια αποδεδειγμένη «καταγωγή» ασφαλείας, επιπρόσθετα των κλινικών δοκιμών, ανέφερε η κουβανική εταιρία και τοπικοί αξιωματούχοι υγείας.

Οι Κουβανοί γονείς θέλουν εναγωνίως να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο έπειτα από μήνες εκπαίδευσης από το σπίτι, μια προοπτική που αναβλήθηκε γι΄άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κούβα κατέγραφε κατά μέσο όρο 7.500 μολύνσεις την ημέρα και σχεδόν 80 θανάτους, αριθμοί που έχουν πέσει σημαντικά σε σχέση με πριν από έναν μήνα, αλλά εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο σε όρους μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Περίπου το 20% των μολύνσεων καταγράφεται σε ανθρώπους κάτω των 20 ετών.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)