Κορωνοϊός: Πώς διακρίνουμε τα συμπτώματα γρίπης ή κρυώματος από την «Όμικρον»;

Η απόλυτη λύση είναι τα τεστ και η προσωρινή απομόνωση, εξηγούν Αμερικανοί ειδικοί

Το κοινό κρυολόγημα, η εποχιακή γρίπη και ο κορωνοϊός έχουν δυστυχώς παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της Covid-19. Πώς θα τα ξεχωρίζουμε; Αμερικανοί ειδικοί απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα.

Πονόλαιμος, καταρροή, μυϊκοί πόνοι… Τα πρώτα σημάδια είναι τα ίδια, τόσο για τους κρυωμένους και τους γριπωμένους όσο και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, ιδίως για τους εμβολιασμένους που υφίστανται πολύ ήπια συμπτώματα όταν κολλήσουν το στέλεχος Όμικρον.

«Είναι λογικό όταν έχεις εμβολιαστεί να έχεις ηπιότερα συμπτώματα», δηλώνει στο CNN ο επιδημιολόγος Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ απο το Ντιτρόιτ. «Αυτό όμως δε σημαίνει οως δεν πρέπει να λάβουμε τα συμπτώματα αυτά πολύ σοβαρά», τονίζει.

«Το ότι ο ατομικός κίνδυνος για σοβαρότερη ασθένεια είναι μικρότερος δε σημαίνει ότι η Όμικρον δε συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία συνολικά. Ακόμη κι ένας μικρό ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων σε έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάττων μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός», υπογραμμίζει ο δρ. Ελ-Σαγιέντ.

Οπότε τι πρέπει να κάνουμε με τα πρώτα συμπτώματα; «Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρει κανείς είναι να κάνει τεστ», λέει η δρ. Σάρα Ας Κομπς, του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ. «Χωρίς τεστ είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κανείς προς το παρόν την αιτία των συμπτωμάτων», παραδέχεται.

Τόσο η Covid-19 όσο και η κοινή γρίπη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο πυρετός, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος, η δύσπνοια, ο εμετός και η διάρροια, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC).

Μολαταύτα, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να διαπιστωθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που προκαλεί. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης ήταν αρχικά η κυριότερη προειδοποίηση για τα κρούσματα, και παραμένει πιθανό σύμπτωμα, αλλά η διαγνωστική της χρησιμκότητα έχει ελαττωθεί με τις νέες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον δρα Ελ-Σαγιέντ.

«Τα άτομα που αισθάνονται έντονους πόνους στο στήθος, ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με ξηρό βήχα που επιδεινώνεται, πρέπει πραγματικά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια», προειδοποιεί ο Αμερικανός επιδημιολόγος.

«Όποιο από αυτά τα συμπτώματα κι αν έχει κανείς, αξίζει να αναρωτηθεί εάν  είχε πρόσφατα επαφή με κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού. Επίσης αξίζει να απομονωθεί και να κάνει κι ένα ράπιντ τεστ», συμβουλεύει ο ίδιος. «Επειδή στους ασυμπτωματικούς αργεί να φανεί ο ιός στα τεστ, είναι σκόπιμο μετά το πρώτο τεστ να κάνει κανείς και δεύτερο ύστερα από μερικές ώρες ή μέρες», προσθέτει.

Στο σπίτι, καλού-κακού

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προτείνει σαφώς την παραμονή στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, για όσους έχουν έστω τα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος, για την προστασία όχι μόνο των ιδίων αλλά και τυχόν πιο ευάλωτων ατόμων με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή. Όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορωνοϊό, δήλωσε τη Δευτέρα.

«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», είπε από την πλευρά της και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Πηγή: CNN

ΠΗΓΗ : https://www.kathimerini.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend