Κορωνοϊός / 700.000 ανεμβολίαστοι απειλούνται από θνητότητα 40%-50%

«Ακόμη και στα καλύτερα χέρια» πολύ άσχημες προοπτικές για το ανεμβολίαστο 20% στους άνω των 60 αν νοσηλευτούν – Φονική η πίστη ότι «δεν θα συμβεί σε εμένα»

Κεραυνούς κατά της ευκολίας με την οποία ως κοινωνία δεχόμαστε το να πεθαίνουν από covid-19 30-40 συμπολίτες μας ημερησίως και της δικαιολόγησης του μη εμβολιασμού με τη λογική ότι «δεν θα συμβεί σε μένα» είτε λόγω πίστης είτε λόγω καλής κράσης, εξαπέλυσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Την ώρα που διεθνώς προσδιορίζεται ως ζητούμενο ποσοστό για τείχος ανοσίας το 85%, στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι είναι περίπου 60% του γενικού πληθυσμού και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει πολύ χαμηλός, αφήνοντας χώρο για δραματικές εξελίξεις. Είναι αποκαλυπτική όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος η σύγκριση με την ίδιου πληθυσμού Πορτογαλία που πέτυχε υψηλό τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ
Owid
ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Owid

Ο λόγος είναι κατά τον ίδιο ότι «στην Ελλάδα επιλέξαμε, συνολικά ως κοινωνία, να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης. Επιλέξαμε να ρισκάρουμε. Θα φτάσουμε κι εμείς στο 85%, με μεγάλο ποσοστό νόσησης και μεγάλο ποσοστό θανάτων».

Αλλά «είναι μύθευμα», ξεκαθάρισε, το ότι το ποσοστό όσων έχουν νοσήσει προστίθεται απλά στο ποσοστό των εμβολιασμένων. «Αυτός που έχει νοσήσει π.χ. τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 και όχι του 2021, έχει πάρα πολύ μικρή ανοσία και κάλυψη. Δεν μπορούμε να βάζουμε μαζί με τους εμβολιασμένους τώρα και αυτούς, να λέμε “έχουμε και 600.000 που έχουν νοσήσει”» και είναι γι’ αυτό προφανές ότι και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, ένα 40% ανεμβολίαστων στην Ελλάδα είναι προφανές ότι κινδυνεύει να νοσήσει, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Φέτος δεν θα εκτεθεί στον κορωνοϊό; Έχουμε μία χώρα με μέσο όρο 2.500 νέων διαγνωσμένων κρουσμάτων ημερησίως και 30-40 θανάτους την ημέρα. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω, αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε ότι 40 νεκροί την ημέρα “είναι ΟΚ”».

«Το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που δεν εμβολιάζεται λέει “δεν θα συμβεί σε μένα”. Έχουν υπογράψει με το θεό συμβόλαιο … ή ακούγεται η δοξασία ότι “είμαι αθλητικός, τρέχω, και να κολλήσω δεν θα πάθω τίποτα”», συνέχισε ο ίδιος. Αλλά «αυτοί οι 40 νεκροί την ημέρα, αν δεν υπήρχε κορωνοϊός δεν θα είχαν μπει ποτέ στο νοσοκομείο … Πριν τον κορωνοϊό, η θνητότητα στις ελληνικές εντατικές σε σχέση με άλλες στην Ευρώπη ήταν περίπου ίδια. Δεν είναι ότι έχουμε κακούς γιατρούς, κακές εντατικές. Τα πράγματα είναι απλά στην στατιστική ανάλυση. Ευπαθείς για να πεθάνουν είναι οι άνω των 60 ετών, έχουμε το 90% στη θνητότητα από κορωνοϊό στην ομάδα άνω των 65 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%. Με τόσο μεγάλο αριθμό ευπαθών ανεμβολίαστων, στα καλύτερα χέρια η θνητότητα είναι 40%-50%».

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend