Κρήτη: Στον «αέρα» η στέγαση των σεισμόπληκτων και η λειτουργία των σχολείων

Οι κάτοικοι ακόμη δεν έχουν πάρει απαντήσεις για το πόσο διάστημα θα μείνουν εκτός των σπιτιών τους ενώ προβληματισμό έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας αρκετών σχολικών μονάδων.

 

Στα «χαμένα» βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε. Οι κάτοικοι ακόμη δεν έχουν πάρει απαντήσεις για το πόσο διάστημα θα μείνουν εκτός των σπιτιών τους ενώ προβληματισμό έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας αρκετών σχολικών μονάδων. Νέοι οικισμοί αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους ωστόσο οι σεισμόπληκτοι αγωνιούν και ανησυχούν για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτοι οικίσκοι που πρόκειται να φτάσουν το επόμενο εικοσιτετράωρο από το Υπουργείο Υποδομών, είναι 34. Άγνωστο βέβαια παραμένει πότε θα στεγαστούν όλοι όσοι έχουν δεχτεί ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές στις οικίες τους.
Όπως αναφέρει το cretapost.gr. αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για την τοποθέτηση των πρώτων οικίσκων φιλοξενίας από την Αθήνα ενώ γίνονται εργασίες για να περάσουν τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος .

Παράλληλα εξετάζονται και χώροι για όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο cretapost.gr ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργος Μαυρογιάννης οι διαθέσιμες κατοικίες ανέρχονται σε 38 και δεν υπάρχει η δυνατότητα για άλλες κατοικίες τώρα καθώς όπως τονίζει, δεν δέχονται άλλες αιτήσεις.

Κρούσματα κορονοϊού σε άτομα που έμεναν σε σκηνή μαζί με άλλα 9 άτομα

Παράλληλα σαν να μην έφταναν όλα αυτά κρούσματα κορονοϊου διαγνώστηκαν σε 3 άτομα στην περιοχή της Ζήντας του δήμου Μινώα. Πρόκειται για έναν 26χρονο και 2 ακόμα ανήλικα παιδιά 12 και 15 ετών, μέλη της ίδια οικογένειας που διέμεναν σε σκηνή στην περιοχή της Ζήντας, του Δήμου Μινώα. Το εξωφρενικό και το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μέσα στη σκηνή διέμεναν συνολικά 12 άτομα.

«Πονοκέφαλος» η λειτουργία των σχολικών μονάδων

Αβέβαιη είναι η λειτουργία αρκετών σχολικών μονάδων στο δήμο Ηρακλείου εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε πριν μία εβδομάδα. Τα σχολεία ήταν να ανοίξουν την Τρίτη ωστόσο όπως φαίνεται και αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης προέκυψαν προβλήματα σε σχολεία. Παράλληλα σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων στο Ηράκλειο Κρήτης καταγγέλλουν ότι οι επισκευές που έγιναν στις τάξεις είναι πρόχειρες και τραγικές.

Επιπλέον επιστολή έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στο δήμο Ηρακλείου , μαθητές και μαθήτριες από την περιοχή, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων τους και τη διαφωνία τους για τη λύση της τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές ανησυχούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουν πάλι τα σχολεία τους καθώς αγωνιούν και φοβούνται για το ενδεχόμενο νέου σεισμού στα ήδη ακατάλληλα και ταλαιπωρημένα κτίρια.

«Τα σχολεία για λόγους ασφαλείας είναι ήδη κλειστά εδώ και μια εβδομάδα και αντί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, βρήκατε για άλλη μία φορά την «λύση» της τηλε-εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα ωστόσο δεκάδες είναι τα σχολεία στο Ηράκλειο που χρόνια τώρα έχουν σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, άλλα είναι κατασκευασμένα με αντισεισμικούς κώδικες προηγούμενων δεκαετιών, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν προ εκατονταετίας! Νιώθουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε στον αέρα , καθώς τα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα χρόνων, κάνουν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση σε δεκάδες σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως: στο 4ο, 5ο , 9ο, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού. Ακόμα δεκάδες είναι τα σχολεία που ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ άλλα έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα. Ωστόσο, μας λέτε ότι θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα «κανονικά». Το δικό σας «κανονικά» …εμείς το φοβόμαστε ! Γι’ αυτό τον λόγο και διεκδικούμε ακόμα μια φορά ένα σχολείο ασφαλές για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές μας , ένα σχολείο που θα μπορούμε να κάνουμε μάθημα , χωρίς το άγχος και το φόβο , ότι θα πέσει το ταβάνι πάνω μας ! Διεκδικούμε όλον αυτόν τον καιρό , ένα σχολείο , με κατάλληλες αίθουσες , με όλους τους καθηγητές που χρειαζόμαστε , με καθαριότητα , ένα σχολείο που να μας μορφώνει ουσιαστικά και όχι που μας εξοντώνει», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από cretapost.gr και cretalive.gr

(ΠΗΓΗ : https://www.newscenter.gr )