Κυριάκος Μητσοτάκης / Πιάστηκε ψευδόμενος για το Σαχέλ – Το έγγραφο του ΥΠΕΘΑ που τον εκθέτε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα για το Σαχέλ, «ξεχνώντας» τα όσα έλεγε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 7 Μαΐου

«Επιτέλους, σταματήστε να διακινείτε σε αυτή την αίθουσα ψέματα. Γιατί μιλάτε για δήθεν μάχες, πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη -το τονίζω- εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, εάν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών». Αυτά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μιλώντας για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει την εμπλοκή ελληνικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον πρωθυπουργό, καθώς απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 7 Μαΐου 2021 μιλούσε ρητά για συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε μάχες. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η στρατιωτική επιχείρηση “TAKUBA” αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών – μελών της ΕΕ, αποτελεί μέρος της επιχείρησης “BARKHANE” στην ευρύτερη περιοχή του LIPTAKO (ΒΑ της περωτεύουσας της χώρας BAMAKO) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή “Advise, Assist and Accompany (3A) at fight” προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ.

Σημείωνε επίσης ότι «η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

«Είπατε με αλαζονεία ότι για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Την έγγραφη απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου που εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιοποίησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μαζί με άλλους 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend