Κωστής Χατζηδάκης / Ιδιωτικοποίηση ΕΦΚΑ με μάνατζερ και απευθείας αναθέσεις

Ηείσοδος, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, μάνατζερ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα στον ΕΦΚΑ σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο για τον “εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ” (τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη Παρασκευή) προβλέπει την ανάθεση βασικών λειτουργιών του ΕΦΚΑ, ακόμα και την απονομή συντάξεων, σε ιδιώτες, κάτι που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με (αδιαφανείς) διαδικασίες που δρομολόγησε ο Κ. Χατζηδάκης.  Όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ, ήδη έχει ανατεθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ (έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ) σε γνωστή εταιρεία στον χώρο του software-hardware, η οποία ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων(!), ενώ η έκδοσή τους παραδίδεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους.

Μετακλητοί και… Lower

Για να προχωρήσει ωστόσο η πλήρης παράδοση της δημόσιας υπηρεσίας της ασφάλισης και των συντάξεων σε ιδιώτες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προχωρούν ακόμα και στην ουσιαστική κατάργηση του νόμου για την πρόσληψη επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο, έναν νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από ενάμιση χρόνο.

Κι αυτό καθώς η πρόσληψη προσωπικού σε επιτελικές διευθυντικές θέσεις (με θητεία τριών ετών) που προβλέπει το νομοσχέδιο θα γίνεται με παράκαμψη του ΑΣΕΠ (“σύμπραξη” προβλέπει το νομοσχέδιο) και μέσω της διάτρητης διαδικασίας της “προσωπικής συνέντευξης”. Για πρώτη φορά παρακάμπτονται μια σειρά διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν ημέτεροι διευθυντές και γενικοί διευθυντές με μοναδικό προσόν την απόκτηση τίτλου “Lower”!

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του e-ΕΦΚΑ με τριετή θητεία θα επιλέγονται (και) από τον ιδιωτικό τομέα και με πολλαπλάσιες των προβλεπόμενων σημερινών αποδοχών, καθώς η επέλαση των… “ημετέρων, αρεστών και αρίστων” παρακάμπτει και το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, ενώ με το άρθρο 5 αυξάνονται οι θέσεις μετακλητών που έχουν ο διοικητής και οι υποδιοικητές του ΕΦΚΑ!

Στο σφυρί η περιουσία, ευέλικτο σύστημα προμηθειών

Με τα άρθρα 9-10 του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας e-ΕΦΚΑ) και η λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ώρα όμως που ο ΕΦΚΑ διαθέτει αρμόδια Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων που υπάγεται στη στενή οργανωτική του δομή, διοικούμενη από υπηρεσιακά στελέχη που λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Ακόμα, με το άρθρο 6 θεσπίζεται fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που υπάρχει, για τις δημόσιες συμβάσεις. Με άλλα λόγια, θεσπίζονται fast track διαδικασίες απευθείας αναθέσεων προκειμένου, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το σύστημα προμηθειών να γίνει… “πιο ευέλικτο”!  Όπως εκτιμά ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, “ο κίνδυνος για σκανδαλώδεις αναθέσεις και διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι παραπάνω από ορατός, καθώς το άρθρο μάλιστα καταλαμβάνει τις διαδικασίες ανάθεσης που εκκινούν από την έγκριση του Κανονισμού Προμηθειών από τον φορέα και έως πέντε (5) έτη από την έγκριση αυτή. Πρόκειται δηλαδή για έγκλημα μακράς διαρκείας”.

Παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνική πλειονότητα και το δημόσιο συμφέρον. Σε συνέχεια της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε ‘ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία’, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που πλήττει τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους με την παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες…” σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

“Αποτελεί το νέο μεγάλο πλήγμα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στον βασικό του πυλώνα, που είναι ο ΕΦΚΑ, μετά την πρόσφατη παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την πρόβλεψη ίδρυσης του ΤΕΚΑ ως επενδυτικού βραχίονα τζογαρίσματος των εισφορών των ασφαλισμένων. Πρόκειται για πρωτοφανή αντικοινωνική και αντισυνταγματική κίνηση, η οποία είναι ταυτόχρονα ατελέσφορη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ” συμπληρώνει.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend