Κύμα καύσωνα: Φόβοι για τα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών – Γιατί η ζέστη σκοτώνει

Ξεκινά με αδυναμία στα πόδια και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάλη προτού η όραση αρχίσει να εξασθενεί.

Με τις ΗΠΑ να βιώνουν τον πιο ζεστό Ιούνιο, η λιποθυμία, η επικίνδυνη αφυδάτωση και ακόμη και οι ξαφνικοί θάνατοι που προκλήθηκαν από τις ακραίες θερμοκρασίες ήταν χειρότεροι φέτος.

Τα ρεκόρ των θερμικών κυμάτων αυξάνονται, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται καθημερινά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τους πιο πρόσφατους θανάτους από το κύμα καύσωνα στο Όρεγκον – 107 θάνατοι αναφέρθηκαν αφού το Πόρτλαντ έφτασε σε ρεκόρ θερμοκρασίας 117 βαθμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα υψηλού κινδύνου από θερμοπληξία είναι να γνωρίζετε τα σημάδια της επικίνδυνης θερμικής εξάντλησης και τρόπους για να τα αποτρέψετε.

Γιατί είναι επικίνδυνες οι υψηλές οι υψηλές θερμοκρασίες για τους ανθρώπους

Όταν ένα άτομο υπερθερμαίνεται, η θερμοκρασία του σώματός του μπορεί να φτάσει στους 39,4 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο επειδή το εσωτερικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας είναι υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά γρήγορα το σώμα.

Το τυπικό εύρος θερμοκρασίας για μωρά και ενήλικες είναι κάτω από 37,7 βαθμούς Κελσίου. Μια θερμοκρασία άνω των 37,7 βαθμών είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο οι υψηλοί πυρετοί μπορούν να προκαλέσουν την ανάγκη νοσηλείας σε μωρά και ενήλικες.

«Το σώμα έχει εγγενή ικανότητα προσαρμογής σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ανησυχούμε όταν τα άτομα υψηλού κινδύνου βρίσκονται στη ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το σώμα τους μπορεί να μην αντισταθμιστεί επίσης», δήλωσε στο cnet.com ο Δρ. Matthew Levy, αναπληρωτής καθηγητής στο Johns Hopkins.

Οι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης ως αποτέλεσμα της καραντίνας της πανδημίας, η οποία έχει κρατήσει τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους. Με τη μείωση των περιορισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, η αυξημένη έκθεση σε υπερβολική θερμότητα του εξωτερικού χώρου μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών αυτών.

Τι ρόλο παίζει η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση σε όλο το σώμα δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο η δίψα.

Πάνω από το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο απαιτείται για την άντληση θρεπτικών ουσιών γύρω από το σώμα. Χωρίς αρκετό νερό, τα συστήματα μπορεί να αποτύχουν, θέτοντας σε κίνδυνο έκτακτης ανάγκης την υγεία του σώματος. Δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό για τους ανθρώπους να κρίνουν επαρκώς πόση ποσότητα νερού και ηλεκτρολυτών χρειάζονται πραγματικά όταν εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με απομάκρυνση από τον ήλιο, καταναλώνοντας νερό και λαμβάνοντας ηλεκτρολύτες. Η πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Κάποιο άνθρωποι μπορούν να χειριστούν τις ακραίες θερμοκρασίες καλύτερα από άλλους, ενώ άλλοι είναι εγγενώς ευάλωτοι.

Δείτε ποιες ομάδες ατόμων είναι περισσότερο ευάλωτες:

Ενήλικες άνω των 65 ετών επειδή δεν προσαρμόζονται τόσο εύκολα σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Βρέφη και παιδιά – ειδικά εκείνα που μένουν χωρίς παρακολούθηση σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και δεν έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν και να πιουν νερό.

Άτομα χαμηλού εισοδήματος, ειδικά εκείνα που δεν διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους για νερό.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν και να ανταποκριθούν σε αλλαγές στη θερμοκρασία ή θα μπορούσαν να λαμβάνουν φάρμακα που χειροτερεύουν τα αποτελέσματα των ακραίων θερμοκρασιών.

Αθλητές που ασκούνται σε έντονη ζέστη κατά τη διάρκεια του πιο καυτού μέρους της ημέρας.

Κατοικίδια που μένουν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών ή που μένουν έξω με περιορισμένη σκιά ή νερό.

(ΠΗΓΗ : https://www.topontiki.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend