Λέκκας: Αυτό που βιώνουμε οφείλεται στον κακό σχεδιασμό, όχι στην κλιματική κρίση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός την κακοκαιρία.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα όσα δραματικά εξελίχθηκαν δεν έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση αλλά στον κακό και ανεπαρκή σχεδιασμό του κρατικού μηχανισμού: «Το φαινόμενο οριακά μπορεί να αποτελέσει ένα τμήμα της διαδικασίας της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αν ακόμα την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση. Εκείνο που έχει όμως σημασία δεν είναι εάν εντάσσεται στην κλιματική κρίση: Είναι θέμα καθαρά επιχειρησιακό. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά.»

‘Εκανε λόγο για έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και άγνοια του κρατικού μηχανισμού για τα νέα δεδομένα και τους κινδύνους που υπάρχουν διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα αλλά δεν αξιοποιούνται. «Χρειάζεται διασύνδεση των επιχειρησιακών φορέων με τον επιστημονικό κόσμο και ασκήσεις ουσίας και όχι επίδειξης» συμπλήρωσε.

Μίλησε για παντελή έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και για ανεπάρκεια ως προς την ενημέρωση των πολιτών: «Δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα για τρεις ολόκληρες ώρες. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση ούτε από τους ανθρώπους στα διόδια, ούτε από τους φωτεινούς σηματοδότες που έχει ο δρόμος. Η Αττική Οδός από δρόμος διαφυγής μετατράπηκε σε δρόμος εγκλωβισμού. Μέχρι τις 5 έμπαινε κόσμος στην Αττική Οδό» τόνισε.

«Από τη πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα θα έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία» ήταν η απάντησή του στο ερώτημα πώς θα έπρεπε να είχε χειριστεί η διαχειρίστρια εταιρεία την κατάσταση στην Αττική Οδό. Ανέφερε μάλιστα ότι τη Δευτέρα παρέμεινε και ο ίδιος εγκλωβισμένος για περίπου πέντε ώρες στην Αττική Οδό, η οποία μετατράπηκε σε «παγίδα» για τους οδηγούς.

 

ΠΗΓΗ : https://www.news247.gr