Λίβανος: Τελειώνουν τα καύσιμα, χωρίς ρεύμα σχεδόν όλη η χώρα

Σχεδόν σε ολικό μπλακάουτ βρίσκεται ο Λίβανος, με την χώρα να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα από την έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της καταστροφικής οικονομικής κρίσης, και με τους κατοίκους να βιώνουν δραματικές στιγμές.

Τα δύο βασικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησαν να δουλεύουν την Παρασκευή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ρεύμα μόνο για δύο ώρες την ημέρα. Επίσης, η έλλειψη ξένου συναλλάγματος δυσκολεύει τις προσπάθειες της χώρας να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή τα φαρμακεία ξεκίνησαν απεργία εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, αποτέλεσμα της αδυναμίας να πληρωθούν οι ξένοι εισαγωγείς.

Τα εργοστάσια Ντέιρ Αμάρ και Ζαχράνι παράγουν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και σταμάτησαν την παραγωγή την Παρασκευή, όπως ενημέρωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Electricite Du Liban (EDL), καθώς πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και αέριο αρνήθηκαν να παραδώσουν το φορτίου προτού πληρωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών τους.

Στην ανατολική πόλη της Ζαχλέ, η EDL ζήτησε από τους κατοίκους να μειώσουν στο ελάχιστον την κατανάλωση ρεύματος ανακοινώνοντας ότι «η παροχή ρεύματος έχει σταματήσει σε όλη τη χώρα επ ‘αόριστον».

Όπως σημειώνει το BBC, σε ορισμένα σημεία της χώρας υπάρχει, πλέον, πρόβλημα και με το νερό, καθώς οι σταθμοί παραγωγής λειτουργούν με βενζίνη και η έλλειψη προμηθειών δυσχεραίνει τη λειτουργία τους.

Η σοβαρή οικονομική κρίση μαστίζει τον Λίβανο εδώ και 18 μήνες και το νόμισμα της χώρας, η λιβανέζικη λίρα, έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά.

Μερικές τοπικές εταιρείες υγείας έχουν ήδη μείνει χωρίς φάρμακα για ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Η διαλυμένη οικονομία έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού να ζει υπό καθεστώς ακραίας φτώχειας, κάτι που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες με βασικό αίτημα την απομάκρυνση της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και αδιαφορία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι το ρεπορτάζ του Reuters, στο οποίο καταγράφεται ότι ο στρατός ενοικιάζει τα ελικόπτερά του για τουριστικούς σκοπούς με στόχο να χρηματοδοτήσει τη συντήρησή τους.

«Ο πόλεμος που έχουμε είναι οικονομικός και για τον λόγο αυτό απαιτούνται αντισυμβατικά μέτρα και η ιδέα που είχαμε ήταν να κάνουμε τουριστικές πτήσεις με τα ελικόπτερα. Το κόστος των πτήσεων αυτών εξασφαλίζει την συντήρηση των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων» δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού, Χασάν Μπαρακάτ.

Μια 15λεπτη… βόλτα με στρατιωτικό ελικόπτερο κοστίζει 150 ευρώ.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Tvxs.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend