Μέτρα κατά της ακρίβειας: Διπλή έκπτωση στο ρεύμα και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

Γιώργος Αλεξάκης

Πακέτο μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ για να ανακοπεί το ράλι αυξήσεων στις τιμές ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα 18 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό στο ρεύμα. Τι θα ισχύει για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Αφού, μάλιστα παρουσίασε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «υλοποιεί πολιτικές για να απορροφά τις αναταράξεις με κύριο όπλο τις μειώσεις φόρων». Μάλιστα όπως υπογράμμισε θα συνεχίσει να το πράττει για όσο χρειαστεί.

Σύμφωνα, δε,  με τον κ. Σταϊκούρα το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν στην ευρωζώνη ήταν η αντίστοιχη αύξηση ήταν πάνω από το 1%. Παράλληλα τόνισε ότι επίκειται και η αύξηση το κατώτατου μισθού. Επίσης οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί

Σε σχέση, δε,  με τα μέτρα σημείωσε ότι έρχεται επιπλέον έκπτωση στα ρεύμα αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

  • Tο κράτος ενισχύει με διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα και με πρόνοια για όσους λαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 326 εκ.
  • Προωθείται διεύρυνση των εισοδηματικών περιουσιακών κριτηρίων, κατά 36%χωρίς τέκνα, 49% με ένα τέκνο κατά 59% με δυο τέκνα. Όπως είπε το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται 20% και το ελάχιστο ποσό επιδόματος πάει στα 200 ευρώ. Με αυτά αναμένεται να δοθεί σε 1 εκατομμύριο συμπολίτες το επίδομα με κόστος 169 εκ ευρώ.

«Συνολικά το πακέτο ανέρχεται στα 500 εκ που όμως αφαιρούν πόρους από αλλού αλλά προστατεύουν νοικοκυριά. Ουσιαστικά όπως είναι αντιληπτέ αναπροσαρμόζονται οι  στόχοι της οικονομικής πολιτικής αλλά κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο γα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Με βάση όσα είπε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας η επιδότηση ανά λογαριασμό πάει στα 18 ευρώ καθώς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει «προίκα» 450 εκατ. ευρώ. Για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανά λογαριασμό πάει στα 26 ευρώ.

Επιπλέον η ΔΕΠΑ εμπορία προωθεί έκπτωση 15% στα τιμολόγια και βέβαια αναμένεται να προωθήσει σε άλλους παρόχους επιπλέον έκπτωση για να μετακυλιστεί στην αγορά.

«Κανένας απροστάτευτο νοικοκυριό δε θα μείνει σε  αυτήν την κρίση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend