Μίκης Θεοδωράκης / Οι Έλληνες αποχαιρετούν τον μελωδό τους

Αθάνατος. Μια θάλασσα από φωνές αγκάλιασε το φέρετρο του Μίκη καθώς έφτανε στη Μητρόπολη. Και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, βγαλμένο λες από τις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο, απλωνόταν σαν το μεγάλο «ευχαριστώ» στον καλλιτέχνη – θρύλο που πήρε τον στίχο των ποιητών και τον έκανε φωνή λαού.

“Μίκη, ζεις, εσύ μας οδηγείς” φώναζε επίσης ο κόσμος, καθώς το φέρετρο με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα πάνω του όδευε από την οδό Μητροπόλεως στο παρεκκλήσι. Κάποιοι ανάμεσα στο πλήθος φώναζαν επίσης “Τιμημένο ΚΚΕ”.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αποχαιρετήσει τον μελουργό του.

Εκεί ανάμεσά τους στεκόταν με την κιθάρα του στα χέρια ο μουσικός Henning Zieroc, ιδρυτής και διευθυντής της χορωδίας του Μίκη Θεοδωράκη στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, που για πολλά χρόνια τον συνόδευε σε συναυλίες του σε όλον τον πλανήτη.  Έδινε τον τόνο και ο συγκεντρωμένος κόσμος τραγουδούσε μαζί του “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”, “Μην είδατε την αγάπη μου”, “Ένα το χελιδόνι “, “Ήταν πρωί του Αυγούστου”, “Κόκκινο τριαντάφυλλο” και πολλά άλλα.

Στον προθάλαμο του παρεκκλησίου περίμεναν σκυφτοί και αμίλητοι ο Γιώργος και η  Άννα Νταλάρα.

Την ίδια ώρα στα σκαλιά της Μητρόπολης Αθηνών ο γιος του Μίκη, Γιώργος, περίμενε τον πατέρα του. “Περιμένουμε” έλεγε. Λυπημένος βαθιά. Ψηλή και λιγνή φιγούρα, με αποτυπωμένο τον πόνο της απώλειας στα μάτια του.

ΚΗΔΕΙΑ

Το σίριαλ

Την ίδια ώρα εξελισσόταν το απρεπές για την περίσταση θρίλερ ανάμεσα στα δυο γραφεία κηδειών που παιζόταν από το πρωί πάνω από τη σορό του Μίκη.

Όλοι περίμεναν ότι το σίριαλ για τον ενταφιασμό είχε λήξει την Κυριακή με τη δήλωση του γιου του, που σημείωνε: “Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία για να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα, όταν όλη η Ελλάδα τον τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί.  Όσοι τον αγάπησαν.  Όσοι μπορεί να τον πίκραναν.  Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Ωστόσο αίφνης χθες το πρωί νέα δικαστικά εμπόδια παρεμβλήθηκαν από το γραφείο τελετών που είχε παραλάβει τη σορό του Μίκη.

Κατά τη χθεσινή εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία το δικαστήριο έκανε σεβαστή την επιθυμία του Μίκη να κηδευτεί στο πατρογονικό χωριό Γαλατά Χανίων, παρενεβλήθη το γραφείο τελετών Σκλιά και μέσω του δικηγόρου Αλέξη Κούγια κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση, ώστε να αναλάβει το συγκεκριμένο γραφείο την τελετή.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του γραφείου τελετών Σκλιά και εξέδωσε νέα τροποποιητική προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευε στο συγκεκριμένο γραφείο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για το λαϊκό προσκύνημα, την κηδεία και τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη. Παρά όμως τη νέα προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, το γραφείο τελετών αρνήθηκε να παραδώσει τη σορό του Μίκη σε άλλο γραφείο, προκειμένου να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της θλιβερής διένεξης ήταν η καθυστέρηση της έναρξης του λαϊκού προσκυνήματος για τουλάχιστον μιάμιση ώρα και ως εκ τούτου αυτό να παραταθεί κατά μία ώρα, έως και τις 8 το βράδυ. Όσοι μάλιστα είχαν βρεθεί από νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη έγιναν μάρτυρες του θλιβερού θεάματος γύρω στις 12 το μεσημέρι να “ξεστήνει” το ένα γραφείο τελετών και να “στήνει” το άλλο.

ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ

Ως κομμουνιστής

Διακριτικά έξω από το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στέκονταν άνθρωποι του ΚΚΕ με κόκκινα περιβραχιόνια.

Το φέρετρο του Μίκη συνόδευε ο γιος του Γιώργος με την κόρη του Μυρτώ, ο  Άγγελος, εγγονός του Μίκη, με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη και άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία παρέμειναν λίγη ώρα μαζί του στο παρεκκλήσι. Όταν ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα, η ουρά των ανά δυάδες συγκεντρωμένων έφτανε έως και την οδό Μνησικλέους. Κόσμος όλων των ηλικιών, πολλοί με ένα λουλούδι στο χέρι, περίμεναν υπομονετικά να αποχαιρετήσουν τον μύθο.

Με τον δικό του τρόπο αποχαιρετούσε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας τον Μίκη Θεοδωράκη επιλέγοντας 55 εμβληματικά τραγούδια. “Βούτηξα μέσα στον ωκεανό της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και διάλεξα τα πιο αγαπημένα μου από τα μεγάλα έργα του. Τα μοιράζομαι μαζί σας, στη μνήμη του” έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το λαϊκό προσκύνημα συνεχίζεται σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα ακολουθήσει στις 3 μ.μ. από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη στις 11 π.μ. θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Στο μεταξύ η κοινοπραξία ΑΝΕΚ – Blue Star Ferries, σε μια συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν στον μεγάλο απόντα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να ταξιδέψουν δωρεάν την Τετάρτη από Πειραιά προς Σούδα και επίσης δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη σε θέσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)