Μίκης Θεοδωράκης: Ύστατο χαίρε με τιμές, τραγούδια και βρακοφόρους στα Χανιά (Φωτογραφίες)

Στην αγαπημένη του Κρήτη από νωρίς το πρωί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η πομπή από το λιμάνι μέχρι τη Μητρόπολη, όπου θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι. Λίγο αργότερα η κρητική γη θα τον δεχθεί για πάντα στην αγκαλιά της.

Εκατοντάδες πολίτες υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σούδας τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η κηδεία θα γίνει στη 13.00 στο χωριό Γαλατάς, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Από εκεί μεταφέρθηκε στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου συρρέουν εκατοντάδες για να το πουν το τελευταίο «αντίο».

Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί – φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης – μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά κι από το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη της πόλης: