Αν και το νησί – το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο – είναι επιρρεπές σε ξηρασίες και πλημμύρες, αυτή τη φορά, τα τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο επίπεδο πέντε του λιμού, το υψηλότερο διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος φοβάται ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

Ήδη, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη νησιωτική αυτή χώρα της Ανατολικής Αφρικής αντιμετωπίζουν κάποια μορφή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας έχουν οδηγήσει στην απώλεια του 60% της αγροτικής παραγωγής, στις πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση ακρίδων, άγριων φύλλων, λάσπης και κάκτων για να επιβιώσουν, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, Shelley Thakral, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ξηρασία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που οι αγρότες περίμεναν συγκομιδή.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19. Ενώ κάποιοι αναζητούσαν εποχιακή εργασία στον τουρισμό, δεν ήρθε κανένας τουρίστας στη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες», πρόσθεσε.

Πουλάνε τις κόρες τους

Πριν από την πανδημία, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέμενε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 5,2% το 2020, αντ ‘αυτού συρρικνώθηκε κατά 4,2%. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο από ό,τι ακούγεται, αφού ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,7% ετησίως.

Επιπλέον, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει αργά, με το ΔΝΤ να προβλέπει οικονομική ανάπτυξη φέτος μόλις 3,2%. Λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση απέκλεισε την χώρα από τον έξω κόσμο, επιτρέποντας μόνο μια χούφτα ξένων λίγες πτήσεις. Οι τουρίστες, που συρρέουν για να δουν τα τροπικά δάση γεμάτα λεμούριους της Μαδαγασκάρης ή τις άγριες και παρθένες ακτές, δεν μπόρεσαν να  έρθουν. Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται από τους τουρίστες, υπέστησαν σφοδρό οικονομικό πλήγμα.

Κάποιες οικογένειες είναι τόσο απελπισμένες που πουλάνε τις κόρες τους, με συνέπεια, όπως λέει η Unicef, ένας άνδρας 60 ετών που μπορεί να έχει ήδη τέσσερις ή πέντε γυναίκες «μπορεί να παντρευτεί ένα 12χρονο κορίτσι». Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν ή να αναζητήσουν φαγητό, με αποτέλεσμα τα σχολεία να αδειάζουν.

Ο υποσιτισμός, αν και πάντα ήταν μάστιγα, μέχρι πρόσφατα γινόταν σπανιότερος. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών στην Μαδαγασκάρη που είχαν πρόβλημα ανάπτυξης λόγω της πείνας, υποχώρησε από το 61% το 1992 σε 42% το 2018. Ωστόσο, έκτοτε έχει αυξηθεί έως και 47%, λέει η Unicef, και το ποσοστό της καθυστέρησης είναι υψηλότερο στο νότο.

Αν και η Μαδαγασκάρη παράγει μόλις το 0,01% των ετήσιων εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, υποφέρει από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η εποχική απορρύθμιση που αλλάζει τις περιόδους και τα μεγέθη των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να καταστρέφονται.

Γι’ αυτό και ο ΟΗΕ ζητά χρήματα: «Εάν λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε, μπορούμε να σταματήσουμε τα δεινά» αναφέρει η εκπρόσωπος.

Στις 19 Αυγούστου ο ΟΗΕ ζήτησε 155 εκατομμύρια δολάρια για τη σίτιση 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη νότια Μαδαγασκάρη.

Με 28 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια περιοχή μεγαλύτερη από την Γαλλία, η Μαδαγασκάρη δεν είναι πυκνοκατοικημένη. Αλλά είναι πολύ φτωχή. Στο νότο, τα αγαθά και οι άνθρωποι κινούνται πάνω σε σιδηροτροχιές και όχι σε άσφαλτο. Η κοπή των δέντρων για καύσιμα έχει οδηγήσει σε διάβρωση του εδάφους. Τα προγράμματα του ΟΗΕ, με πεπερασμένο χρονικό όριο και μικρής κλίμακας, δεν μπορούν να απαντήσουν στην ανάγκης για ευρείας κλίμακας έργα υποδομής. Εκτός από μερικές εμπορικές εκμεταλλεύσεις, η γεωργία έχει μόλις αρχίσει να μηχανοποιείται. Μόνο το 15% της Μαδαγασκάρης έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Sτην επαρχία, το ποσοστό αυτό μεγαλώνει.

Ρωμαϊκές αρένες αντί τροφής

Σαν να μην έφταναν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το νησί υποφέρει και από μια εξουσία με άλλες προτεραιότητες. Ενώ ο λαός του τρέφεται με έντομα, ο πρόεδρος της χώρας Αντρί Ραζοελίνα χτίζει ακριβά γήπεδα και ένα ρωμαϊκό κολοσσαίο δίπλα σε ένα ιστορικό παλάτι στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο. Θέλει επίσης να ιδρύσει μια νέα πόλη για να απαλλάξει την πρωτεύουσα από τον υπερπληθυσμό.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία ο πρόεδρος υποστήριξε μια θεραπεία από τοπικά βότανα, η οποία φυσικά δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ απέρριψε το covax, το παγκόσμιο πρόγραμμα που δίνει δωρεάν εμβόλια σε φτωχές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού νε έχει κάνει έστω μία δόση.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος πήγε στο Παρίσι για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Αλλά αυτοί φοβούνται να επενδύσουν στην Μαδαγασκάρη. Πριν από δύο δεκαετίες έφτασε κοντά στον εμφύλιο πόλεμο και ο στρατός επεμβαίνει τακτικά στην πολιτική ζωή της χώρας. Η πρώτη θητεία  ως προέδρου του ίδιου του Αντρί Ραζοελίνα από το 2009 έως το 2014, ήταν το αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

Πρόσφατα η κυβέρνηση συνέλαβε 27 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στρατιωτικών και δύο Γάλλων πολιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με την προεδρία, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ραζοελίνα. Η αστυνομία λέει ότι ένας από τους συνωμότες ζήτησε από μια τοπική εταιρεία πετρελαίου 10 εκατομμύρια δολάρια για να ανατρέψει τον πρόεδρο και υποσχέθηκε παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.

Τον Μάιο, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα, μια ΜΚΟ με έδρα τη Γενεύη, υποστήριξε ότι η Μαδαγασκάρη μετατρέπεται σε κέντρο  εμπορίου ηρωίνης και κοκαΐνης με τους διακινητές να έχουν υψηλού επιπέδου προστασία.

Δεν φταίνε, αλλά πληρώνουν

Η ξηρασία, και συνεπώς ο λιμός, μπορεί να αποδοθεί άμεσα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του WFP. Έχει επίσης επιδεινωθεί από απρόσμενες αμμοθύελλες που έχουν «θάψει χωράφια, υπονομεύοντας κάθε πιθανότητα καλλιέργειας», δήλωσε η Φράνσις Κένεντι, εκπρόσωπος του WFP.

Οι επιστήμονες αναλύουν τα κλιματικά πρότυπα εδώ και χρόνια για να προβλέψουν τέτοιου είδους συνέπειες για τη νότια Αφρική.

Αλλά αυτό δεν διευκόλυνε απαραίτητα την πρόληψη τέτοιων καταστροφών. «Με βάση τις στατιστικές, τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξε αύξηση κατά 500% στον αριθμό των χωρών που εκτίθενται σε πολλαπλούς τύπους κλιματικών ακραίων περιστάσεων», δήλωσε ο Κένεντι. «Βλέπουμε τις επιπτώσεις του κλίματος σε όλη τη νότια Αφρική».

Η Αγκόλα είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας χώρας που παρατηρεί έλλειψη τροφίμων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Κένεντι. «Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λίγη τροφή και χιλιάδες έχουν γίνει μετανάστες που καταφεύγουν στη Ναμίμπια αναζητώντας τροφή. Οι συχνοί κυκλώνες που σχηματίζονται στον Ινδικό ωκεανό και πλήττουν τις νοτιοανατολικές ακτές της ηπείρου (Μοζαμβίκη) γίνονται πλέον συχνότεροι και επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια».

Όπως και με τη Μαδαγασκάρη, η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη συνέβαλαν ελάχιστα στις παγκόσμιες εκπομπές.

Αλλά αυτό δεν τις σώζει.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr)