Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην «Α» / Είναι δέσμευσή μας η κατάργηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπερψηφιστεί μόνο από τη Ν.Δ. και θα είναι μια πύρρειος νίκη της κυβέρνησης»

* Η απεργία της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη απορρίπτεται συντριπτικά από τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Πιστεύετε ότι ήταν ένα ξέσπασμα κατά του νομοσχεδίου ή έχουμε μια επιστροφή της κοινωνίας στο προσκήνιο στη μετά lockdown περίοδο;

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική παρουσία τους είπαν ένα βροντερό όχι στον εργασιακό μεσαίωνα! Αποτελεί επιστροφή της κοινωνίας στο προσκήνιο, την οποία πυροδότησε το αντεργατικό νομοσχέδιο σε μια περίοδο κρίσης, επισφάλειας και αυξανόμενης αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζομένους αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. Τώρα δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζομένους. Πλήττει και τους ανέργους, διότι μέσω της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας υπολογίζεται μείωση 40.000 νέων προσλήψεων. Πλήττει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, διότι εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως με τη διεύρυνση της εργασίας την Κυριακή, και με τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων πλήττει τη ζήτηση και τη λαϊκή κατανάλωση.

Ο κ. Χατζηδάκης προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι «ενδυναμώνει» τους εργαζομένους η επιβολή της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά με πληρωμή σε ρεπό, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, η κατάργηση των δικαιωμάτων τους και κάθε ασπίδας προστασίας. Το υπουργείο Εργασίας έχει μετατραπεί σε «υπουργείο Εργοδοσίας, απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής».

* Αρκετοί εκτιμούν ότι, ακόμη και να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποτελεί μια βραδυφλεγή “βόμβα” για την κυβέρνηση…

Έχει απονομιμοποιηθεί πλήρως και «καταψηφιστεί» στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού. Η Ν.Δ. έχει απομονωθεί στη Βουλή και στην κοινωνία, ενώ υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες στη βάση της, καθώς και από βουλευτές της. Θα υπερψηφιστεί μόνο από τη Ν.Δ. και θα είναι μια πύρρειος νίκη της κυβέρνησης. Θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

* Ποια είναι η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.; Χρειάζονται αλλαγές στην εργασία και προς ποια κατεύθυνση;

Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου, καθώς και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης ως η πρωταρχική συνιστώσα ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στόχος μας είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στέρεη βάση, η οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και των μισθών των εργαζομένων. Η κατοχύρωση ενός ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας και της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων. Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, έπειτα από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία με ενισχυμένο ρόλο. Ενίσχυση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης με περιφρούρηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας της.

Ριζικές τομές για τους εργαζομένους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ώστε να κατοχυρώνονται τα εργασιακά τους δικαιώματά και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες, με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και πλήρης ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση με ανάλογη πρόβλεψη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

* Αυτή την περίοδο και με αφορμή το εργασιακό υπάρχει έντονη κινητικότητα και στην αντιπολίτευση. Θεωρείτε ότι υπάρχουν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Η μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο ανέδειξε κοινή στάση στη Βουλή των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων και ευρύτερες συγκλίσεις στις εργατικές κινητοποιήσεις. Από την πλευρά μας σταθερά επισημαίνουμε τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Βέβαια, επαφίεται και στη δική τους επιλογή κατά πόσο θα ανταποκριθούν.

Διαμορφώνεται σήμερα το υπόβαθρο μιας κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητούν προοδευτική προοπτική.

Με τις προγραμματικές μας θέσεις απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Αναδεικνύουμε έναν άλλο, εφικτό και αναγκαίο σήμερα δρόμο, που θα εκφράσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής και την προοπτική μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Η Αυγή