Μαρμαρινός και Καραζήσης ρίχνονται στην Επανάσταση του ’21

Σκέψεις και ιδέες, αφηγήσεις και τραγούδια, ποίηση, χορός και ζωγραφική, ήρωες και πρόσωπα άγνωστα, στιγμές και λεπτομέρειες μακρινές, τεκμήρια και ξεχασμένα συμβάντα. Μία από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις ήταν η ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σε μια ομάδα υψηλού καλλιτεχνικού προφίλ με επικεφαλής τους σκηνοθέτες/ερμηνευτές Μιχαήλ Μαρμαρινό και Ακύλλα Καραζήση για μια παραγωγή που θα ξαναδιάβαζε -από σκηνής- την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Δυστυχώς, λόγω πανδημίας δεν καταφέραμε να βρεθούμε στα θέατρα, ωστόσο η νέα αυτή ενδιαφέρουσα συνεργασία κινηματογραφήθηκε και έρχεται αποκλειστικά στην GNO TV για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 18 Ιουνίου (έως 18 Ιουλίου). Τίτλος της: «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι».

«Η αποστροφή για την επίσημη Ιστορία είναι στοιχειώδης. Η εκπαίδευση και τα εθνικά αφηγήματα έχουν φροντίσει γι’ αυτό», αναφέρουν οι σκηνοθέτες Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης για τον τρόπο που οι ιστορίες τους αντιπαρατίθενται στην αφήγηση της επίσημης Ιστορίας.

«Αντίθετα, η δίψα για προφορικές ή γραπτές αφηγήσεις, παραλειπόμενα, τεκμήρια, με δυο λόγια για τη θραυσματική Ιστορία, τις ιστορίες, είναι τεράστια. Αυτό είναι το υλικό και ο τρόπος μας. Να ανοιχτεί η Ιστορία στη μυθοπλασία. Να λειτουργήσει απενοχοποιημένα ως ψυχοτρόπο, που μας μεταφέρει (σχεδόν σωματικά) έξω απ’ τον φράχτη της αυτονόητης και αυτοεπιβεβαιούμενης πρόσληψης. Ενδυόμενοι τα λόγια και τα ρούχα των ηρώων και των συγγραφέων, προσπαθούμε (κάποιες φορές αδέξια, άτολμα) να εξερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας λαθραίας εισόδου στη ρίζα της εντύπωσης, στο σημείο όπου το παρελθόν γίνεται ένα διευρυμένο παρόν. Αυτό αρκεί. Για μας, για την Ιστορία, για το θέατρο».

Οι Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης καταθέτουν μαρτυρίες για πρόσωπα, συμβάντα, τόπους και χρόνους μακρινούς. Συγκεντρώνουν στη σκηνή «φέτες ζωής» που έρχονται από άλλοτε και εκπροσωπούνται στο σκηνικό παρόν. Παρουσιάζουν τις ανακαλύψεις των «ανασκαφών» τους. Αντιμετωπίζουν τα υλικά τους σαν σκίτσα ή μισοτελειωμένους πίνακες ζωγραφικής που απαιτούν την επέμβαση των ζωντανών συμμετεχόντων για να τους δώσουν νόημα ή θα τους σχολιάσουν.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )