Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή

Το έργο γράφτηκε το 1970 και κυκλοφόρησε (αν και με δυσκολία, λόγω χούντας) σε μικρό δίσκο βινυλίου.

Επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ολόκληρο το έργο ο ίδιος εκείνη τη μέρα, καθώς και στις επόμενες δύο συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για την «Καντάτα Ελευθερίας», το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821, για τη δημιουργία του οποίου ο Χρήστος Λεοντής μελοποίησε ποίηση και κείμενα του Ρήγα Φεραίου, του Διονύσιου Σολωμού και του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Το έργο γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τις φωνές της Αννας Συνοδινού και του ίδιου του Χρήστου Λεοντή, και κυκλοφόρησε (αν και με δυσκολία, λόγω χούντας) σε μικρό δίσκο βινυλίου.

Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Ολόκληρο το έργο, στην τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1998, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη δολοφονία του Ρ. Φεραίου και τη γέννηση του Δ. Σολωμού (1798). Αυτό περιείχε, εκτός από τα ιστορικά κείμενα και στοιχεία, και ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή. Το λεύκωμα αυτό διανεμήθηκε σε σχολεία στην Ελλάδα και την ομογένεια και σε κάποια από αυτά διδάσκεται έως και σήμερα.

Η πολύχρονη αυτή περιπέτεια του έργου φτάνει στη φετινή, επετειακή χρονιά και βρίσκει τον συνθέτη έτοιμο να το παρουσιάσει, εμπλουτισμένο, για αρχή στις πόλεις εκείνες που με κάποιον τρόπο συνδέονται με την Επανάσταση του ’21: μετά τη μεγάλη συναυλία

στην Αθήνα, την Τετάρτη 16 Ιουνίου (Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στις 21.00είσοδος ελεύθερη!),  θα παρουσιαστεί σε

Πάτρα (4/09) και

Τρίπολη (11/09).

Για διάθεση δελτίων εισόδου για την Αθήνα: 2132008662 – Δημαρχείο Βύρωνα (13.00 – 15.00).

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )