Μεξικό / Η ηλεκτρική ενέργεια επιστρέφει στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσω στη Βουλή μια πρωτοβουλία για μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα. Κάθε χώρα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και υπάρχουν χώρες που ακόμη συνεχίζουν με τον νεοφιλελευθερισμό, που θέλουν να συνεχίζει η ελευθερία της αγοράς. Δεν υποστηρίζω την αλεπού που μπήκε στο κοτέτσι. Πώς θα εγκαταλείψουμε τους καταναλωτές μπροστά στα μονοπώλια που τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη;» τόνισε ο αριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Οβραδόρ (Αμλό) παρουσιάζοντας την τρίτη ετήσια έκθεση με τους στόχους της κυβέρνησής του.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν προτεραιότητα για να ανοίξουν προνομιακά την αγορά σε ιδιωτικές εταιρείες, εθνικές και κυρίως ξένες, προσφέροντάς τους μάλιστα και επιχορηγήσεις μεταξύ άλλων προνομίων» συμπλήρωσε ο Αμλό, ενώ στο Μεξικό δραστηριοποιούνται 159 ιδιωτικές εταιρείες έχοντας απογυμνώσει πλήρως τον δημόσιο τομέα της χώρας, αφού η CFE αναγκάζεται να υπογράφει συμβόλαια παραχώρησης των δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες. «Οι εγκαταστάσεις τής δημόσιας ηλεκτρικής εταιρείας CFE εγκαταλείφθηκαν ολοσχερώς. Η σημερινή κυβέρνηση όμως εκσυγχρονίζει ήδη τις εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει τη χρήση υγρών καυσίμων και κάρβουνου» συνέχισε ο Πρόεδρος του Μεξικού, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δώσει καμία άδεια σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση ορυχείων υδάτινων πόρων, νοσοκομείων, σιδηροδρόμων, φυλακών και άλλων δημόσιων έργων. «Το πρωταρχικό που κάναμε είναι ότι σταματήσαμε την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα» κατέληξε ο Αμλό.

Κηρύσσοντας έναν οικονομικό πόλεμο κυρίως κατά των ισπανικών ηλεκτρικών εταιρειών, με άξονα την Iberdrola, ο Πρόεδρος του Μεξικού ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές κοινωνικό πρόγραμμα, αυξάνοντας κατά 76,2% τους πόρους για τους ηλικιωμένους συνταξιούχους, ενώ απευθυνόμενος στους «τεχνοκράτες τού νεοφιλελευθερισμού» τους κάλεσε «να κοιτούν για να μαθαίνουν» πως στο Μεξικό «υπάρχει ιστορικό ρεκόρ αποθεματικών, ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων, ιστορικό ρεκόρ αύξησης κατώτατου μισθού, ιστορικό ρεκόρ περιορισμού τής υποτίμησης του νομίσματος, ιστορικό ρεκόρ μη αύξησης του δημόσιου χρέους, ιστορικό ρεκόρ αύξησης των αξιών στο χρηματιστήριο και ιστορικό ρεκόρ τής αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας».

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )