Μετάλλαξη Δέλτα / Τρομάζει η εκθετική εξάπλωση – Καμπανάκι κινδύνου για ρυθμό εμβολιασμών και νέο lockdown

Την απλή αριθμητική της εξάπλωσης των ιών με λεπτομερή στοιχεία για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του παρουσίασε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει πολύ πιο εκθετική εξάπλωση και αυτή η μολυσματικότητα είναι καθοριστική στην εξάπλωση της νόσου, παραθέτοντας τους αριθμούς, που πραγματικά «τρομάζουν»:

αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2: μετάδοση 1 σε 4, δηλαδή 1 φορέας κολλάει 4 και αυτοί στη συνέχεια 16, μετά 64, κ.ο.κ.

βρετανική μετάλλαξη: μετάδοση 1 σε 6, δηλαδή 1 φορέας κολλάει 6 και αυτοί στη συνέχεια 36, μετά 216, κ.ο.κ.

μετάλλαξη Δέλτα: μετάδοση 1 σε 9, δηλαδή 1 φορέας κολλάει 9 και αυτοί 81, μετά 729, κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό είναι ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με τα απαιτούμενα ποσοστά. Όπως είπε ο κ. Εξαδάχτυλος, «σήμερα έχουμε 37,3% πλήρως εμβολιασμένους στη χώρα μας, ένα 11% ακόμη με πρώτη δόση … Αν προσέλθουν οι συνάνθρωποι μας θα προλάβουμε. Οι εμβολιασμοί “τρέχουν” με 1% την ημέρα, μπορούν και με 1,5% … είναι θέμα καθαρά του να μην μειωθεί ο ρυθμός Ιούλιο και Αύγουστο λόγω θερινής ραστώνης, να μην εξαντληθούν αυτοί που ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν και έχουμε πλέον αυτούς που είναι αναβλητικοί με τον εμβολιασμό. Μπορούμε ωραιότατα να φτάσουμε το 70% στα τέλη του καλοκαιριού … αν συνεχίσουμε με 1% την ημέρα, σε 60 ημέρες θα έχει προστεθεί ακόμη 30% πλήρως εμβολιασμένων».

Χρειαζόμαστε 80%-85% τείχος ανοσίας

«Ακόμα βρισκόμαστε στο 31,8% σε εμβολιασμένους, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τείχος ανοσίας, για να αισθανόμαστε ασφάλεια», είπε από την πλευρά της μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, επαναλαμβάνοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα είναι δύσκολη, με αυξημένη κατά 50%-70% μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε όλους τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους». «Ο στόχος πρέπει να είναι όλοι πριν πάνε διακοπές να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε η ίδια, αλλιώς «από τον Οκτώβριο και μετά τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα» καθώς ο καιρός δεν θα είναι πλέον σύμμαχός μας αλλά σύμμαχος του κορωνοϊού.

«Έχουμε δύο μήνες ακόμη για να πιάσουμε το 80% και παραπάνω, να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς», συνέχισε η κα Παγώνη. Και αυτό το ποσοστό «πιάνεται, χτες δήλωσαν συμμετοχές 18.000 νέα παιδιά την πρώτη ημέρα». Αλλά «μέχρι να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πρέπει ο καθένας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Είπαμε “πετάμε τις μάσκες” σε εξωτερικούς χώρους. Δεν εννοούμε ότι σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό πετάμε τη μάσκα. Η μάσκα είναι μαζί μας, στην τσάντα, την τσέπη μας. Την βγάζουμε και την φοράμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν είναι απλά τα πράγματα, που λέγαμε πρώτα για τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα».

Πλέον είναι σαφές, όπως είπε, ότι «και οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί νοσηλεύονται, διασωληνώνονται, είχαμε και θανάτους, ακόμη και σε μικρά παιδιά και μωρά», γι’ αυτό ο εμβολιασμός πρέπει να περάσει και στα παιδιά, «από τις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα στο Λύκειο, μετά στις μικρότερες ηλικίες 12-15. Πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά, γιατί είναι στην ομάδα που φτιάχνει το τείχος ανοσίας. Μπαίνουν όλοι μέσα».

Προ των πυλών ακόμη και νέο lockdown το φθινόπωρο

Για την απειλή νέου lockdown είτε τοπικού είτε πλήρους, μίλησε από την πλευρά του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως τόνισε, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν πάμε με αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε σήμερα και με αυτό το ρυθμό και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε λίγο καιρό σε lockdown». Καθώς «το ποσοστό αυτών που θα είναι ανεμβολίαστοι και άρα ευπαθείς να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να νοσηλευτούν θα είναι πολύ μεγάλο, το κράτος θα αναγκαστεί πάλι να πάρει μέτρα. Δεν ξέρω αν θα είναι οριζόντια ή δεν θα είναι, αλλά δυστυχώς θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend