Μπιενάλε Ντιζάιν / Ποιος επέλεξε τον Νικόλαο Γλύξμπουργκ ως εκπρόσωπο της Ελλάδας;

Από τα διθυραμβικά δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι ο Νικόλας Γλύξμπουργκ εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου. 

Και είναι περίεργο που ακόμα και κάποια ΜΜΕ που έχουν το μανδύα της σοβαρότητας, επιμένουν στην αξιολύπητη προσπάθεια να διατηρήσουν στη δημοσιογραφική τους φορμόλη ξεπεσμένους από τη λαϊκή βούληση «πριγκιπικούς τίτλους».

Στο επίσημο site της Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου προβάλλεται ως η συμμετοχή της Ελλάδας με τον καλλιτέχνη να αναφέρεται ως HRH (His Royal Highness) Prince Nikolaos, δηλαδή, η αυτού βασιλική υψηλότητα Πρίγκιπας Νικόλας.

ΜΠΙΕΝΑΛΕ

Λογικά για να λάβει την «εκπροσώπηση της Ελλάδας» θα είναι, τουλάχιστον, σε γνώση του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου ξεκίνησε το 2016 και πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια. Ανατρέξαμε στην ελληνική συμμετοχή του 2018 και είδαμε ότι ήταν η καλλιτέχνις Nassia Inglessis με το έργο της «ΑΝΥΠΑΚΟΗ».

Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα της εποχής, η  Nassia Inglessis έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον διευθυντή της έκθεσης Μπιενάλε για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα το 2018 και η συμμετοχή της ήταν εγκεκριμένη από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Με αυτή την πληροφορία, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι λογικά ο Νικόλας Γλύξμπουργκ έλαβε πρόσκληση προσωπική από τον διευθυντή της έκθεσης. Άλλωστε οι επαφές και οι σχέσεις της οικογένειας Γλύξμπουργκ με το Λονδίνο είναι γνωστές και τι πιο εύκολο από το να λάβει πρόσκληση ο φωτογράφος. Χατίρια δεν χαλάνε.

Το ερώτημα είναι εάν η συμμετοχή του Νικόλαου Γλύξμπουργκ ως «εκπροσώπου της Ελλάδας» εγκρίθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο όπως συνέβη με την καλλιτέχνιδα που συμμετείχε στο event το 2018. Κι αν ναι, υπήρχαν άλλες προτάσεις για τη συμμετοχή Έλληνα καλλιτέχνη και ποιες ήταν αυτές. Εκτός εάν δόθηκε επίσημη έγκριση σε μια αμιγώς δημοσίων σχέσεων επιλογή και χρησιμοποιείται το brand της χώρας, πράγμα απαράδεκτο.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )