Η συζήτηση στο παρασκήνιο είναι ζωηρή: Η φθορά της κυβέρνησης θα γίνει ορατή στις αρχές του 2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ανακάμπτει τόσο ώστε να προβάλλει ως εναλλακτική  δύναμη εξουσίας, το ΚΙΝΑΛ θα είναι ενισχυμένο αλλά σταθερά τρίτο κόμμα και δεν θα φαίνεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στις διπλές εκλογές του φθινοπώρου 2022 ή άνοιξης 2023 γιατί ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα παραδίνεται στον Κ. Μητσοτάκη.

Τότε, λέει το βασικό σενάριο που κυοφορείται στην αθέατη πλευρά, δυσαρεστημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρηματίες (οι πρόεδροι των ΠΑΕ πχ που έχουν εξοργιστεί με το 10% στα γήπεδα) θα προωθήσουν το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης για να είναι αποτελεσματικότερη η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας.

Το ιταλικό παράδειγμα Ντράγκι βρίσκεται στη βάση της σχετικής συζήτησης και δεδομένη θεωρείται η ευνοϊκή στάση Βρυξελλών και Βερολίνου προς μια τέτοια εξέλιξη.

Ποιος θα είναι ο εκλεκτός αυτών που «μαγειρεύουν» κυβέρνηση τεχνοκρατών; Μα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ πρόσωπα για να αναλάβουν νευραλγικό ρόλο είναι ο Ευ. Βενιζέλος και άλλοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Το σενάριο αυτό συζητείται στο εσωτερικό όλων των κομμάτων και μάλιστα έχει υποστηρικτικές που σε όλες τις περιπτώσεις βρίσκονται σε απόσταση από την ηγεσία.

Είναι, όμως, ρεαλιστικό;

Σε καμία περίπτωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου το ακούνε και γελάνε, στην Κουμουνδούρου εκνευρίζονται και στην Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται, αν βρεθούν μπροστά σε τέτοιο δίλημμα, να αρνηθούν.

Τότε γιατί συζητιέται όλο και πιο έντονα;

Το πιθανότερο είναι ότι το κινούν εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Μητσοτάκη που ψάχνουν και δεν βρίσκουν τρόπο να απαλλαγούν από αυτόν διαφορετικά. Έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η σχέση τους με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα της κυβέρνησης, ανησυχούν για το πολιτικό τους μέλλον και καταφεύγουν στην προσδοκία σχηματισμού μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Το θέλουν και κάποιοι στην αντιπολίτευση, για παρεμφερείς λόγους. Όμως η σχετική σεναριολογία δεν έχει πιθανότητες, όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Ωστόσο, και μόνο η εξέλιξή της προκαλεί ανακάτεμα τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς ικανοποίηση των εμπνευστών της.