Νίκος Παππάς: Η Ν.Δ. θέλει να σπάσει το κοινό μέτωπο μισθωτών και

Συνέντευξη του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα

Κύριε Παππά, το εργασιακό νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους. Τι μήνυμα θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους για το αύριο;

Ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές του, απομονωμένοι πολιτικά και κοινωνικά, ψευδόμενοι χυδαία για το περιεχόμενο των αντεργατικών τους ρυθμίσεων και επιτιθέμενοι στον κόσμο της εργασίας και την αντιπολίτευση, ψήφισαν ένα έκτρωμα. Με 158 «ναι» τελείωσαν το 8ωρο, κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έφεραν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Επανέφεραν τις χειρότερες των πολιτικών τους. Αποτυχημένες συνταγές, όπως έχει αποδειχθεί και με τη γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012, που καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ταπείνωνε τον κατώτατο μισθό. Με επιχείρημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των θέσεων εργασίας, πέτυχαν εκτόξευση της ανεργίας στο 27% και κατάρρευση της αγοράς.

Πίσω από την ψήφιση αυτού του νόμου κρύβεται και ένας σαφής ιδεολογικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να σπάσει η συνείδηση κοινού συμφέροντος που οικοδομήθηκε, στην πορεία αυτής της πανδημίας, μεταξύ των μισθωτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντιλαμβάνεται πως δεν θα σωθεί από τη συμπίεση του εργατικού κόστους κατά 10% με 15%. Γιατί αυτό ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στην καταστροφή που επέφερε το πολύμηνο lockdown και απόσυρση του σχεδίου Μητσοτάκη-Πισσαρίδη που προωθεί την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν τελείωσε. Μαζί με τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τις νέες και τους νέους, αντιστεκόμαστε παντού.

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα καταργήσει το εργασιακό έκτρωμα των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, θα στηρίξει μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιατί το κόμμα σας μιλά για μία συνολική κυβερνητική «επίθεση» εναντίον της κοινωνίας;

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την κοινωνία με απέχθεια, περιφρόνηση, μίσος.

Τη χρονιά που το ΕΣΥ σήκωσε στις πλάτες του τη χώρα και έσωσε χιλιάδες ζωές, όχι μόνο δεν προχώρησε σε ενίσχυσή του, αλλά επαναφέρει τις παρωχημένες και ακραίες του προτάσεις για ιδιωτικοποίηση μέρους της Υγείας.

Τη χρονιά του «Μένουμε Σπίτι» δρομολογεί την έξωση χιλιάδων συμπολιτών μας, εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών, από τα σπίτια τους, με τον πτωχευτικό της νόμο.

Τη χρονιά των άδειων ταμείων και των κατεβασμένων ρολών, εμπαίζει χωρίς μέτρο και μέτρα στήριξης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγεί στην εκκαθάριση. Τις αποκλείει, επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αν και παρουσιαζόταν από τη Ν.Δ. ως το Άγιο Δισκοπότηρο της ανάκαμψης της οικονομίας θα ξοδευτεί για τις ανάγκες των λίγων και ισχυρών.

Τη χρονιά της τηλεκπαίδευσης και της απίστευτης πίεσης των νοικοκυριών, πετά χιλιάδες μαθητές έξω από τα πανεπιστήμια και τους στέλνει πεσκέσι στα ιδιωτικά κολέγια.

Τη χρονιά της δραματικής ύφεσης, κρατά παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία είχε δρομολογήσει ή εκκινήσει η δική μας κυβέρνηση, στερώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από την κοινωνία, έσοδα από τα δημόσια ταμεία, ένα νέο απόθεμα υποδομών από τη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, δώσατε μεγάλη έμφαση στην υπόθεση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπετε ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα σε αυτή την ιστορία;

Η Ν.Δ., επί ημερών «εξυγίανσης» Μητσοτάκη, αύξησε τα χρέη της κατά 150 εκατ. ευρώ, από 190 εκατ. σε 340 εκατ. ευρώ.

Σαφώς και υπάρχει πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μεγάλο. Ειδικά όταν η Ν.Δ. ως κυβέρνηση «ξεπληρώνει» τα χρέη της με χαριστικές ρυθμίσεις προς τις τράπεζες.

Για να μην φορτώνει κάθε χρόνο 30 εκατ. ευρώ χρέη στις πλάτες των πολιτών, την καλούμε να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής αποζημίωσης όσων κομμάτων έχουν χρέη στις τράπεζες και του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, ώστε να αποπληρωθούν κάποια στιγμή τα φέσια τους.

Η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε. Τι έδειξε εν τέλει αυτή η ιστορία;

Από την πορεία αυτής της -πρωτοφανώς- σύντομης προανακριτικής, που χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη στοιχείων, την άρνηση της πλειοψηφίας να καλέσει επιπλέον μάρτυρες και το «σβήσε-γράψε» των πρακτικών, ο κόσμος έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Κατάλαβε ότι στήθηκε για μία υπόθεση, κατά την οποία το δημόσιο εισέπραξε λεφτά.

Κατάλαβε ότι στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας τόλμησε και έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και, πλέον, υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας και, βεβαίως, διασφάλισης -μέχρι την ολοκλήρωση της διακυβέρνησής μας- των συμφερόντων του δημοσίου.

Κατάλαβε ότι η Ν.Δ. πάσχισε, ανεπιτυχώς, να βρει σκιές.

Πρόκειται σαφώς για μια επιλογή εκδίκησης απέναντι σε μια πολιτική, που κρίθηκε θετικά μέσα από δεκάδες αποφάσεις του ΕΣΡ και του ΣτΕ.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε ξανά το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να προχωρήσετε;

Οι επόμενες εκλογές θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πρώτη θέση. Και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, την οποία και έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανισότητες και οι μεγάλες πληγές που άνοιξε η κρίση του κορωνοϊού και επιτείνει η πολιτική της Ν.Δ.

Το σύστημα της απλής αναλογικής και η απαίτηση του λαού για αλλαγή θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πολιτικές και κοινωνικές.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, κάθε κόμμα που βρίσκεται στο προοδευτικό τόξο του πολιτικού μας συστήματος θα κληθεί να κάνει τις επιλογές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πάρει τις αποφάσεις του, έχει κάνει πολλαπλά καλέσματα. Ξέρουμε και προς τα που θέλουμε να πάμε και κυρίως μαζί με ποιους.

Ο αυτοκινητόδρομος Πύργου-Πάτρας, μοιάζει με περισσότερο με το γεφύρι της Άρτας. Τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί, επιτέλους, αυτό το έργο, έτσι ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε σχεδόν καθημερινά ανθρώπους;

Ως τον Ιούλιο του 2019, στην Πατρών-Πύργου είχαμε χρηματοδότηση, συμβάσεις και έργα που υλοποιούνταν. Παρά την αναγνώριση της σημαντικότατης προόδου από τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, η Ν.Δ. αποφάσισε να διαλύσει τις εγκαταστημένες εργολαβίες και να αλλάξει τον σχεδιασμό εκτέλεσης του έργου, για να το αναθέσει εκ νέου στους παραχωρησιούχους της Ολυμπίας Οδού.

Οι ευθύνες των Μητσοτάκη – Καραμανλή είναι απαράγραπτες. Οι εργασίες σταμάτησαν, τα εργοτάξια άδειασαν, κομμάτια του δρόμου που περίμεναν απλά να στρωθεί άσφαλτος εγκαταλείφθηκαν, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί, οι εξαγγελίες για έναρξη των εργασιών στο α’ τρίμηνο του 2021 αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.

Η απόφαση της Ν.Δ. να «παγώσει» το έργο στοιχίζει σε ζωές και στην τοπική οικονομία και έχει στείλει την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου στο απώτερο μέλλον, όταν με το χρονοδιάγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν έτοιμο το 2023.

Έστω και τώρα, καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιστρέψει στη μόνη εφικτή και εγκεκριμένη από την Ε.Ε. λύση που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η οποία εκτελούνταν, όπως αναγνώριζαν και οι τοπικές κοινωνίες.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Left.gr