Νίκος Τζανάκης / Πιθανό να υπάρχει ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος – Έντονη υποτροπή της πανδημίας παγκοσμίως

Προβληματίζει η επιστροφή σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία – Προς το παρόν δεν καταγράφεται στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τις μεταβολές στα επιδημιολογικά φορτία διεθνώς, καθώς έχει έρθει στο προσκήνιο η «stealth» εκδοχή της Όμικρον ή «Όμικρον Β», όπως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αναλύοντας τα επιδημιολογικά φορτία «σχεδόν όλων των χωρών», συνέχισε, «υπάρχει όντως μια υποτροπή, μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των κρουσμάτων, μια έντονη υποτροπή της πανδημίας, από πλευράς αριθμού διαγνώσεων τουλάχιστον. Στην Ελλάδα είμαστε σε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση κρουσμάτων. Ελπίζουμε να μην βρεθούμε κι εμείς στο επιδημιολογικό μοτίβο χωρών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, όπου παρατηρείται επιστροφή σε υψηλούς αριθμούς καθημερινών κρουσμάτων, που υπονοεί την ύπαρξη ενός ακόμη πιο μεταδοτικού κλάδου, παρόμοιου με την Όμικρον, που ενσωματώνει πιθανώς μια-δυο επιπλέον μεταλλάξεις, κάνοντάς την πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει έτι περισσότερο του εμβολίου όσον αφορά την μόλυνση», αλλά όπως ξεκαθάρισε, «αλλά όχι τη νόσηση».

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε την σχέση εμβολιασμού και περιορισμού των μεταλλάξεων, με βάση τον λιγότερο ή περισσότερο χρόνο κατά τον οποίο ένας οργανισμός νοσεί από έναν ιό. «Έχει να κάνει με το πόσους και ποιους προσβάλλει. Όσο περισσότερο προσβάλλει οργανισμούς με μακρό χρόνο ιοφορίας, τόσο περισσότερο εξελίσσεται η “γενετική ρουλέτα”, δίνει χρόνο στον ιό να φτιάξει ένα “κλειδί” που θα ανοίξει όλες τις πόρτες, όλα τα κύτταρά μας. Πιέζεται να φτιάξει μεταλλάξεις, όσο περισσότερο υπάρχει στην κοινότητα. Τα εμβόλια καταπολεμούν αυτή την τάση, μην δίνοντας στον ιό το δικαίωμα να προσβάλλει πολύ κόσμο».

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr