Συνέντευξη με τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη

Μανώλης Χριστοδουλάκης ,Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ

“Να δώσουμε ξανά ουσία στην πολιτική, να είμαστε χρήσιμοι και να λύσουμε προβλήματα”

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν αρνήθηκε και μας έδωσε μια δύσκολη συνέντευξη πάνω στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, με τον σύγχρονο  πια τρόπο των ερωταποκρίσεων λόγω πανδημίας 

Τελικά Κιναλ ή Πασοκ? Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές το 2021 ή το εκλογικό τρύκ του κ. Βενιζέλου θα το πληρώσουν  τώρα οι εναπομείναντες?

Δεν υπάρχει αυτό το δίλλημα. Ζωντανό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Προφανώς και στην πολιτική παίζει κυρίαρχο ρόλο η διαχείριση των συμβόλων. Όμως, το σημαντικότερο για μένα είναι και το πολιτικό περιεχόμενο που δίνεις σε αυτά. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε, δηλαδή στο πώς, αξιοποιώντας το ιδεολογικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ, την τεράστια ιστορική του διαδρομή, την πλούσια πολιτική του παρακαταθήκη, το αξιακό του πλαίσιο και τον ριζοσπαστισμό του, θα καταφέρουμε να τα μεταφράσουμε στις σύγχρονες ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Για να μπορέσουμε, τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, να την κάνουμε ξανά να σημάνει κάτι ξεχωριστό στην καρδιά των κοινωνικών στρωμάτων που διαχρονικά εξέφραζε. Να μιλήσουμε ξανά με ειλικρίνεια με την κοινωνική μας βάση, να την πείσουμε στην πράξη ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, με την παράταξη μας ισχυρή. Και αυτό, ακριβώς, είναι το δικό μας στοίχημα σήμερα.

   Πιστεύετε ότι η  κ. Γεννηματά μπορεί να αναγεννήσει το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και τι θα έπρεπε επιπλέον  να γίνει κατά την γνώμη σας γι’ αυτό?

Προφανώς και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του πολιτικού μας χώρου. Γιατί κανείς μας δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τον ισχυρό ρόλο που διαχρονικά στη μεταπολίτευση διαδραμάτιζε το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε το κόμμα όταν βρισκόταν δημοσκοπικά στα όρια εισόδου στη βουλή, και επενδύοντας στην πολιτική του ανανέωση αλλά και τη διεύρυνση του, ενώνοντας τα πολυκατακερματισμένα του κομμάτια, κατάφερε να προσδώσει στο χώρο σταθερή τροχιά ανόδου. Φυσικά συνεχίζουμε να κοιτάμε προς τα πάνω, πόσο μάλλον σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό που διαμόρφωσε η πανδημία, στο οποίο σήμερα η κοινωνία μας θα επανατοποθετηθεί ξανά. Το θέμα δεν είναι μόνο αν μπορεί η Φ. Γεννήματά, γεγονός που το έχει και η ίδια αποδείξει μέχρι τώρα, αλλά πολύ περισσότερο πώς μπορούμε όλοι μας, κωπηλατώντας προς την ίδια κατεύθυνση, συνθέτοντας δυνάμεις και με συλλογική προσπάθεια να βάλουμε τα πολιτικά προτάγματα εκείνα που θα ενισχύσουν για ακόμη μια φορά τους κοινωνικούς και πολιτικούς μας συσχετισμούς.

   Ποια εκτιμάτε πως είναι τα βασικά προβλήματα του σύγχρονου πολιτικού μας συστήματος; Πρέπει κάτι να αλλάξει και τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Το βασικό πρόβλημα για μένα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό. Και γι’ αυτό δυστυχώς ευθύνεται από τη μια η απαξίωση των θεσμών απ’ όσους διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και η διαρκής συντήρηση μιας αντιπαράθεσης λάσπης που αφήνει στο περιθώριο την ουσία και επιχειρεί μικροπολιτικά και δημαγωγικά να επηρεάσει εκλογικά ακροατήρια. Πιστεύω πως σήμερα, με τα πυροτεχνήματα της δεκαετούς κρίσης να έχουν πλέον σβήσει, το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να επιδείξει την ωριμότητα που χρειάζεται η κοινωνία μας και την στοιχειώδη συνεννόηση στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει η χώρα. Συνεννόηση δε σημαίνει συμφωνία και φυσικά δε σημαίνει συνεργασία. Σημαίνει όμως πως ο καθένας, με το ιδεολογικό του υπόβαθρο και τις πολιτικές του θέσεις, μπορεί και πρέπει να βάλει το  δικό του λιθαράκι για να πάει η χώρα μπροστά, και όχι μόνο – περιγράφοντας εχθρούς – να συντηρείται ο φανατισμός προς τέρψη στενών κομματικών ακροατηρίων. Να δώσουμε ξανά ουσία στην πολιτική, να είμαστε χρήσιμοι και να λύσουμε προβλήματα σε μια εποχή που Έλληνες το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

    Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ΣΗΜΕΡΑ, μια μεγάλη κεντροαριστερή Παράταξη στην Ελλάδα;

Φυσικά και το πιστεύω γιατί εκτός των άλλων το εκλογικό και το πολιτικό μας σύστημα στην μακροπρόθεσμη ισορροπία του, πάντα οδηγεί σε δύο πόλους ισχυρούς. Η δημοκρατική παράταξη πάντα, θεσμικά, εκπροσωπούσε το προοδευτικό μέρος του δίπολου αυτού και της κοινωνίας μας. Παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, και στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί ξανά από τη φυσική του συνέχεια που είναι το Κίνημα Αλλαγής. Εκπροσωπώντας ξανά μια κοινωνική βάση με χαρακτηριστικά προοδευτικά, μεταρρυθμιστικά, μετριοπαθή, με λόγο σύγχρονο και ουσιαστικό, με θέσεις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες, με λειτουργία θεσμική, πρόσημο κοινωνικό και το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η δημοκρατική παράταξη και η μεγάλη κεντροαριστερά πάντα ήξερε να εκπροσωπεί πλειοψηφικά την ελληνική κοινωνία μέσα από την κυβερνητική πρόταση μέσα από την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο περιγράφοντας εχθρούς και επιχειρώντας να διεγείρει αντιδραστικά αντανακλαστικά.

   Ποια η γνώμη σας για πιθανή συνεργασία Κιναλ με ΝΔ; Βρίσκετε σύμφωνη με τις αρχές σας μια τέτοια κίνηση ή μήπως  ελπίζετε έτσι να φέρετε ένα  πιο σοσιαλιστικό πρόσωπο στην  όχι και τόσο φιλική προς τον πολίτη νεοφιλελεύθερη ΝΔ ?

Εμείς το έχουμε κάνει σαφές με κάθε τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν μας αφορά. Η ΝΔ ήταν και παραμένει ο παραδοσιακός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Και αυτό όχι μόνο σε επίπεδο συνθηματολογικό αλλά και σε θέματα ουσίας, που όσο και αν η υπερπροπαγάνδα των κεντρικών μέσων ενημέρωσης επιχειρεί να στρογγυλέψει, η πολιτική μας αντίληψη για την κοινωνική προστασία και τις ανισότητες, για την ανοιχτή κοινωνία και τα ατομικά δικαιώματα, για την ανοιχτή οικονομία και τις ευκαιρίες για όλους, με τα γνήσια πατριωτικά χαρακτηριστικά της παράταξης, με τη θεσμική της λειτουργία και τους αγώνες για τη διαύγεια και διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος, με την οικολογική και περιβαλλοντική της ατζέντα, θα αποτελεί πάντα κυρίαρχο πυλώνα για την πολιτική μας διακριτότητα. Αντίληψη που θα στείλει το μήνυμα ότι οι διαχωριστικές μας γραμμές δεν υπόκεινται σε καμίας μορφής συμβιβασμών.

    Πως σχολιάζετε το γεγονός, ότι οι επόμενες γενιές,  θα εργασθούν  με το νέο εργασιακό καθεστώς Κ. Χατζηδάκη, δηλαδή  χωρίς το καθιερωμένο παντού 8ωρο και χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που γι αυτά τα δικαιώματα έγιναν τόσοι αγώνες (και με πρωτοστάτη παλιότερα τον Ανδρέα Παπανδρέου τον ιδρυτή του Πασοκ)? Πιστεύετε ότι θα προστατεύεται γενικά ο εργαζόμενος?  Έχετε κάποια αντιπρόταση ,βελτίωση ή επιθυμείτε  την κατάργησή του?

Από την πρώτη στιγμή, η στάση μας είναι απόλυτα καθαρή. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία αλλά και οι ριζικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον επηρεασμένες από τις τεχνολογικές εξελίξεις, απαιτούν ένα νέο και σύγχρονο πλαίσιο που θα ρυθμίζει εκ νέου τις εργασιακές σχέσεις. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις νέες γενιές, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Η διαφορά είναι ότι εμείς μιλάμε για ρύθμιση, και όχι για απορρύθμιση όπως διαμορφώνεται με βάση το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η στάση μας θα είναι ξεκάθαρη απέναντι σε αυτό και σε κρίσιμα σημεία μείζονος σημασίας, με κάθε τρόπο. Γιατί δυστυχώς, η πανδημία εργαλειοποιείται μετακυλύοντας  τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας από το συλλογικό επίπεδο στο ατομικό, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για απλήρωτες υπερωρίες σε περιπτώσεις ασύδοτης εργοδοσίας, και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιώντας την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία μας, πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι πρωτοβουλίες αυτές θα δυσχεράνουν την εργασιακή καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή τη μάχη, λοιπόν, όπως κάναμε και σε όλες τις προηγούμενες με την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Όπως είπα και πριν, με όποιον τρόπο χρειαστεί.