Νεκρός κι άλλος βασικός μάρτυρας στην υπόθεση του Noor 1

Ακόμη ένας βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1, βρέθηκε νεκρός.

 

Όπως αναφέρει το blog «dikografies» της Μαίρης Μπενέα, πρόκειται για τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλη Γεωργιάδη, που ζούσε στο Ντουμπάι και προσπαθούσε απεγνωσμένα, από το 2018, να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές δικαστικές αρχές, για να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, που συνδεόταν με την υπόθεση του Noor One.

Συγγενικά του πρόσωπα ενημερώθηκαν από την Πρεσβεία ότι, βρέθηκε ένα πτώμα στο διαμέρισμα του, από τον σεκιουριτά της πολυκατοικίας. Η αιτία θανάτου του παραμένει άγνωστη, καθώς κατά περίεργο λόγο, εκδόθηκε πιστοποιητικό θανάτου του, στις 3 Σεπτεμβρίου, χωρίς να γίνει αναγνώριση στο πτώμα του και χωρίς επίσης να γίνει νεκροψία και νεκροτομή. Η σωρός του παραμένει ακόμη στα Εμιράτα, καθώς δεν την έχουν παραλάβει οι οικείοι του, ενώ είναι άγνωστο, πού βρίσκονται τα προσωπικά του είδη, μεταξύ των οποίων πολύτιμες σημειώσεις και δύο λαπτοπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στον ανακριτή Πετρόπουλο, ο οποίος είχε στείλει ερωτηματολόγιο στην ελληνική πρεσβεία στο Ντουμπάι, αποκαλύπτοντας στοιχεία για την εμπλοκή των εν λόγω προσώπων. Ο ανακριτής , όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, ενώ έχει μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Είναι άγνωστο, προς το παρόν, που έχουν καταλήξει οι καταγγελίες τις οποίες έκανε στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο Βασίλης Γεωργιάδης και εαν ενδιαφέρθηκε για αυτές κάποιος αρμόδιος.

«Σαφέστατα και φοβάμαι, θα ήμουν ηλίθιος»

Ο Βασίλης Γεωργιάδης, είχε δώσει δύο μεγάλες συνεντεύξεις στη «Δίκη του Open» αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης, όπως την εμπλοκή δέκα ακόμη προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο ποδοσφαιρικών παραγόντων, που παραμένουν ασύλληπτοι.

Στην εκπομπή της 8 Δεκεμβρίου 2020, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες είχαν σχέση με άλλα που γνώριζαν από πριν οι αρχές είχε πει: «Ναι έχουν» ενώ σε ερώτηση αν έχουν καταδικαστεί σε άλλες υποθέσεις, απάντησε θετικά. Επίσης πρόσθεσε: «Γνωρίζω τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση και έχω ακούσει και άλλες πληροφορίες. Ζήτησα να κληθούν σαν μάρτυρες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν θα αρνηθώ να εξετασθώ κατά αντιπαράσταση με τους συγκεκριμένους» ενώ πρόσθεσε: «Είναι νέα πρόσωπα, εκτός αυτών που διώκονται ήδη»

Για το κίνητρο του να καταθέσει την στιγμή που εννέα μάρτυρες έχουν χάσει την ζωή τους είπε: «Δεν μπορώ να πω δημοσίως τα κίνητρα μου. Σαφέστατα και φοβάμαι, θα ήμουν ηλίθιος. Αλλά έπρεπε να καταθέσω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα που θα δώσω την κατάθεση μου. Να την δώσω όμως σε έναν άνθρωπο που ξέρει την υπόθεση, η απάντηση που δίνω… γεννάει νέες ερωτήσεις για κάποιον που γνωρίζει την υπόθεση. Η κ. Μάντακα είχε προχωρήσει στην ίδια διαδικασία. Όταν μίλησα με το Πρόξενο, υπήρχε διαρροή στον Τύπο. Και τότε είχα πει πως δεν μπορώ να καταθέσω, πρέπει να βρεθεί ασφαλής τρόπος για να καταθέσω. Τώρα βρέθηκε αυτός ο τρόπος. Ξεπεράστηκαν οι δισταγμοί, όταν έστειλα την επιστολή με τα στοιχεία μου στον Άρειο Πάγο». Για το αν μπορεί να αποδείξει όσα έχει καταθέσει είπε: «Σαφέστατα. Έχω έγγραφα στην διάθεση μου, που δεν είχα εκείνη στην στιγμή, δεν ήξερα τι θα ήθελαν. Μπορώ να τα δώσω όμως». Συμπλήρωσε επίσης: «Έχω απαγόρευση εξόδου από την χώρα».

Σε ερώτηση για τους δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες είπε: «Έχουν σχέση με τα ναυτιλιακά και ζουν στην Ελλάδα» και τόνισε κλείνοντας: «Φυσικά και θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα, λείπω 17 χρόνια. Κάνω ενέργειες αλλά δυστυχώς μπλοκάρονται, από ελληνικούς παράγοντες».

«Η υπόθεση, αν ξεδιπλωθεί, φτάνει μακριά»

Λίγο πιο πριν της συνέντευξης στο OPEN, τον Νοέμβριο του 2020, ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε δώσει συνέντευξη και στην Αυγή μιλώντας για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει προκειμένου να καταθέσει, καθώς και για τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει.

Από εκείνη τη συνέντευξη δημιουργήθηκαν ερωτήματα γιατί οι αρχές δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει ο κ. Γεωργιάδης, ώστε να αξιολογηθούν από την ανάκριση, και ποιος είναι ο λόγος να μην καταθέτει κάποιος που το ζητάει, για μια υπόθεση που έχει ήδη πολλά σκοτεινά σημεία.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Γεωργιάδη, υποστηρίζετε ότι εδώ και καιρό προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τις ελληνικές αρχές για να καταθέσετε όσα γνωρίζετε για την υπόθεση του “Noor1” χωρίς ανταπόκριση. Από πότε συμβαίνει αυτό;

Εγώ ξεκίνησα επίσημα να επικοινωνώ με τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018. Έχω όμως γνώση για την υπόθεση και την εμπλοκή σε αυτήν του Έλληνα πρέσβη από το 2013. Έφτασε στα αυτιά μου η πληροφορία, από άνθρωπο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια γι’ αυτή την υπόθεση, ότι υπάρχει εμπλοκή του Έλληνα πρεσβευτή στο Ντουμπάι σε υπόθεση διαφθοράς για να φύγει το πλοίο. Καταδικασμένοι σε ισόβια είναι δύο (σ.σ.: οι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει κάτι τέτοιο…

Ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να λέει ιστορίες. Γι’ αυτό και δεν έδωσα μεγαλύτερη σημασία αρχικά. Αυτό ήταν τον Νοέμβριο του ’13. Όταν πιάστηκε το πλοίο στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του ’14, μου ήρθαν επιπλέον πληροφορίες. Ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι, γιατί, ποιος ήταν ο ναυλωτής του καραβιού, ποιος έβαλε τα λεφτά. Παραμονή Χριστουγέννων του 2017, επικοινώνησα με έναν δημοσιογράφο και του μετέφερα τις πληροφορίες μου με την προϋπόθεση να τις πάει άμεσα στην εισαγγελέα Τζίβα. Μάλιστα, έστειλε έναν συνεργάτη του εδώ για να του παραδώσω τα στοιχεία.

Υπήρξε αντίδραση από την κ. Τζίβα;

Δε με κάλεσε ποτέ.

Τι έγινε μετά;

Τον Ιούλιο του 2018, άλλαξαν ο πρέσβης και ο πρόξενος εδώ, μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας. Επικοινώνησα τότε με την πρεσβεία για δικά μου θέματα και είπα στην πρέσβη τι γνωρίζω, ζητώντας από τον πρόξενο να καταθέσω ό,τι γνωρίζω για την υπόθεση. Ο πρόξενος έχει δικαίωμα να ασκήσει καθήκοντα ανακριτή. Μου απάντησε «είναι μεγάλη υπόθεση και σύντομα θα έχουμε εκλογές» και ότι «δεν θα κάνει καλό στη δική μου υπόθεση να καταθέσω για το ‘Noor’».

Έχετε αποδείξεις γι’ αυτό;

Όχι. Είναι ο λόγος μου απέναντι στον λόγο του.

Στη συνέχεια;

Στη συνέχεια, απευθύνθηκα στις ελληνικές αρχές στην Ελλάδα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Διοίκησης. Με το Τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας. Με το γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μου είπε ότι δεν μπορεί να επέμβει από τη στιγμή που υπάρχει ανάκριση. Εγώ δεν ήθελα να στείλω τα στοιχεία σε e-mail γιατί υπήρχαν διαρροές. Τελικά, κατόρθωσα να μιλήσω με την ανακρίτρια της υπόθεσης, την κυρία Μάντακα. Μιλήσαμε τρεις φορές και έδωσε εντολή με έγγραφό της στο προξενείο και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, να πάω να καταθέσω στο προξενείο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 επικοινώνησα με τον πρόξενο για να συνεννοηθούμε για την κατάθεση. Μισή ώρα αφότου κλείσαμε το τηλέφωνο, μου απευθύνθηκε δημοσιογράφος λέγοντάς μου ότι θέλει να μάθει τι στοιχεία έχω. Επικοινώνησα με τον πρόξενο και του ανέφερα ότι υπάρχει διαρροή και δεν μπορώ να καταθέσω υπό αυτές τις συνθήκες. Η ανακρίτρια μού είπε ότι πιθανότατα υπάρχει παρακολούθηση των τηλεφώνων μας και μου δήλωσε ότι θα έρθει η ίδια να πάρει κατάθεση. Έναν μήνα αργότερα, είπε ότι περιμένει την άδεια για να έρθει στο Ντουμπάι να πάρει την κατάθεση. Μετά έμαθα ότι παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και έφυγε στην Αμερική. Επιχείρησα να μιλήσω και με τον ανακριτή που πήρε την υπόθεση, τον κ. Πετρόπουλο, αλλά αρνείται να μου μιλήσει.

Τώρα ποια είναι η κατάσταση στην πρεσβεία στο Ντουμπάι;

Μετά τις εκλογές του 2019, επέστρεψε στο Ντουμπάι ο προηγούμενος πρέσβης, ξανά. Υπάρχει το εξής: σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, ο συγκεκριμένος πρέσβης εστάλη στην Τσεχία. Ενώ όμως το ΦΕΚ έγραφε αυτό, αντί να παρουσιαστεί στην Πράγα, παρουσιάστηκε εδώ στο Ντουμπάι. Και αυτός που αναφερόταν ως πρεσβευτής στο Ντουμπάι παρουσιάστηκε στην Πράγα. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες υπήρξαν και απευθείας επαφές του νέου πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, με ανθρώπους από τα Εμιράτα, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κιόλας. Τονίζω ότι οι πρεσβευτές δεν κάθονται πάνω από οκτώ χρόνια σε μια χώρα, βάσει του νόμου. Μάλιστα, αν μπείτε στη σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι, θα δείτε ότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πρεσβευτή.

Εσείς γιατί εκτιμάτε ότι έγινε αυτό;

Εκτιμώ ότι σχετίζεται με την υπόθεση του “Noor1”.

Έχετε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό;

Αυτά είναι δουλειά των ανακριτικών αρχών. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο πρεσβευτής είχε συναλλαγή με άνθρωπο καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του “Noor1”.

Άρα, εσείς ζητάτε να καταθέσετε αυτό; Τη σχέση του καταδικασθέντα με την πρεσβεία;

Όχι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, που δεν έχει καν ακουστεί το όνομά τους.

Εννοείται ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη δεύτερη δικογραφία;

Και άλλοι. Εγώ, απ’ όσα βλέπω, δεν είμαι βέβαιος ότι η δικογραφία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει μια επιχείρηση να εμπλακούν κάποιοι και να απεμπλακούν κάποιοι άλλοι.

Έχουν ακουστεί ονόματα επιχειρηματιών. Βρίσκονται στη δικογραφία.

Ακούστε. Ο χώρος της ναυτιλίας είναι μεγάλος αλλά είναι και πολύ μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε. Ο επιχειρηματίας για τον οποίον γίνεται λόγος είχαμε μάθει τότε ότι είχε εμφανιστεί στο Ντουμπάι και έψαχνε κάποιες άκρες για να «στηθεί» εδώ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται στην ιστορία. Εγώ δεν το πιστεύω. Μπορεί και να ήθελε να μεταφέρει πετρέλαια. Και το πλοίο, το “Noor”, για μεταφορά πετρελαίου ναυλώθηκε. Βέβαια, όσοι το είδαμε, καταλάβαμε αμέσως ότι είναι πολύ μικρό, δεν χωρούσε πετρέλαιο, οι δεξαμενές του δεν άντεχαν, ήταν πολύ μικρό και πολύ παλιό. Το πλοίο αυτό δεν κατέβηκε εδώ για πετρέλαια. Και ο προορισμός του δεν ήταν η Ελευσίνα, όπου βρέθηκε, αλλά η Πάτρα. Υπάρχει συγκεκριμένη κίνηση χρήματος για να φτιαχτεί το βαπόρι και να ναυλωθεί. Στο Ντουμπάι υπάρχουν πλοία που μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο, ακόμα και λαθραίο. Δεν υπάρχει λογική να φέρουν ένα πλοίο που δεν μπορεί να κουβαλήσει πετρέλαιο από την Ελλάδα. Καταλάβαμε όλοι εξαρχής ότι επρόκειτο για άλλο φορτίο.

Ο δεύτερος βαθμός της δίκης, της πρώτης δίκης για το “Noor1”, έληξε με αρκετά χαμηλότερες ποινές.

Η αγόρευση της εισαγγελέως μού έδειξε ότι γνωρίζει την υπόθεση. Ήξερε ποιος έκανε τι. Στη συνέχεια όμως, αναγνώρισε ελαφρυντικά. Πρέπει να ψάξετε τι μεσολάβησε. Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι μεγάλοι στηρίζουν κάποιους μικρούς για να μην αρχίσουν να μιλάνε. Άλλοι εκμεταλλεύονται στενές σχέσεις για να κάνουν δουλειές. Η υπόθεση, αν ξεδιπλωθεί, φτάνει μακριά. Υπάρχουν εντάλματα συλλήψεων της Interpol για ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στο “Noor1”.

Εσείς εξακολουθείτε να θέλετε να καταθέσετε γι’ αυτή την υπόθεση;

Βεβαίως και εξακολουθώ να θέλω να καταθέσω. Εγώ έστειλα γράμμα στον Άρειο Πάγο για να διασφαλίσω ότι δημόσια και επώνυμα δηλώνω πως επιθυμώ να καταθέσω. Η εμπιστοσύνη μου στις ελληνικές αρχές είναι μικρή πλέον. Στις 9 Οκτωβρίου, έκανα την τελευταία απόπειρα να μιλήσω με τον σημερινό ανακριτή, τον κ. Πετρόπουλο. Μου απάντησε η γραμματέας του ότι η υπόθεση ερευνάται. Πλέον, η προσδοκία μου είναι η υπόθεση αυτή να φτάσει στην Ευρώπη. Η επιστολή μου προς τον Άρειο Πάγο απευθύνεται και στον Τζιανλούκα Εσπόζιτο (σ.σ.: εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς).

Έχετε κάποιο στόχο εσείς από αυτή την ιστορία;

Κανένα στόχο και καμία αξίωση. Εγώ έχω ισόβια στέρηση εξόδου από εδώ για κάποια χρέη σε ένα καράβι. Υπάρχει μια διαδικασία για να αρθεί αυτή η απαγόρευση, αλλά είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτά που θέλω να καταθέσω.

Γιατί από το 2013 περιμένατε το 2018 για να ζητήσετε να καταθέσετε;

Αρχικά, όταν είδα ότι πιάστηκε το καράβι, θεώρησα ότι οι αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση. Δεν είχα λόγο να ανακατευτώ. Όταν είδα ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν βγαίνουν, περίμενα να αλλάξει ο πρεσβευτής. Δεν ήταν δυνατόν να απευθυνθώ για να καταθέσω στον άνθρωπο ο οποίος ήταν στην καρδιά της καταγγελίας.

(ΠΗΓΗ :https://tvxs.gr)