Νορβηγία / Νικητής των εκλογών το κόμμα των Εργατικών

Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, με το κόμμα της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης των Εργατικών να προηγείται στις Βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκε σήμερα.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Εργατικοί κερδίζουν το 26% των ψήφων, με τους Συντηρητικούς να φτάνουν περίπου στο 20%.

Για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης ο Στόερε πρέπει να πείσει τους πιθανούς κεντροαριστερούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου βρέθηκαν, καθώς η Νορβηγία είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου,  η μετάβαση από το πετρέλαιο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις θέσεις εργασίας με τα κόμματα να τάσσονται υπέρ του περιβάλλοντος. Σημείο τριβής ανάμεσα στα κόμματα θα αποτελέσει η σταδιακή και όχι άμεση μείωση της εξάρτησης της νορβηγικής οικονομίας από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που λέει το Εργατικό κόμμα, σε αντίθεση με τα κόμματα που βρίσκονται πιο αριστερά και ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού

Οι Εργατικοί και τέσσερα άλλα κεντροαριστερά κόμματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλειοψηφία 102 εδρών στη Βουλή των 169 εδρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Εκλογών που βασίζονται σε μερική καταμέτρηση των ψήφων.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών υπάρχουν ελπίδες ότι μαζί με το Κόμμα του Κέντρου και τη Σοσιαλιστική Αριστερά θα έχουν αυξημένη πλειοψηφία αρκετή για να αποφευχθεί η συμμετοχή του κομμουνιστικού Κόκκινου Κόμματος ή του Κόμματος των Πρασίνων στον συνασπισμό.

(ΠΗΓΗ :  https://www.avgi.gr )