Νότια Αφρική: Στρατός στους δρόμους, δεκάδες νεκροί και εκατομμύρια σε υλικές ζημιές

Στα πρόθυρα της κοινωνικής κατάρρευσης βρίσκεται η Νότια Αφρική. Οι βίαιες συγκρούσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Καταστήματα και αποθήκες λεηλατούνται ενώ έχουν καταγραφεί ελλείψεις σε φαγητό, καύσιμο και πυρομαχικά.

Οι εντάσεις προκλήθηκαν έπειτα από τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας Τζέικομπ Ζούμα. Ο τελευταίος κατηγορούνταν και εν τέλει καταδικάστηκε από το Συνταγματικό δικαστήριο σε 15 μήνες φυλάκιση για μία υπόθεση διαφθοράς. Οι υποστηρικτές του Ζούμα που προέρχονται από τους Ζουλού (μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη Ν. Αφρική) βρέθηκαν στους δρόμους ώστε να τον υπερασπιστούν.

Οι ζημιές από τις συγκρούσεις είναι εκτεταμένες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται από το Συμβούλιο Καταναλωτικών Αγαθών της Νότιας Αφρικής ότι περισσότερα από 600 καταστήματα έχουν λεηλατηθεί και το οικονομικό κόστος πλέον μετριέται στις εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή 72 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν και πιθανολογείται ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα.

📹| Unrest in South Africa triggered by the jailing of former president Jacob Zuma

▪️At least 72 people have been killed, hundreds arrested.

▪️Countless shopping malls, other retail outlets and businesses have been looted.#Unrest #SouthAfricaBurning pic.twitter.com/Ac9x2RWs3t

— EHA News (@eha_news) July 14, 2021

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα για να ελέγξει τη κατάσταση έχει αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους ήδη από τη Δευτέρα (12/7), αφού η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι ακόμη περιορισμένα. Πολίτες είτε οργανώνονται μόνοι τους είτε προσλαμβάνουν μισθοφόρους ώστε να υπερασπιστούν τις κοινότητες τους. Οι κοινότητες βρίσκονται πλέον στα όρια των αντοχών τους, αφότου οι προμήθειες σε φαγητό και καύσιμα μέρα με τη μέρα φθίνουν. Η Shell και η BP μάλιστα σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους σε διυλιστήριο πετρελαίου στη περιοχή Ντούρμπαν.

Ο βασιλιάς των Ζουλού Μισουζουλού Ζουλού επενέβη με τηλεοπτικό διάγγελμα ώστε να περιορίσεις την ένταση, δηλώνοντας «καλώ σε ειρήνη, (…) (σ.σ. η βία) έχει φέρει μεγάλη ντροπή σε όλους μας (…) το χάος καταστρέφει την οικονομία και οι φτωχοί περισσότερο από όλους».

Η υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κρίση έχει διχάσει οριζόντια το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ενώ απονομιμοποιείται ο πρόεδρος Ραμαφόζα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται οι μεγάλες αντιθέσεις στην νοτιοαφρικανική κοινωνία, η οποία μαστίζεται από ταξικές ανισότητες, εκτεταμένη ανεργία και οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Documento

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend