Οι (αστυνομικές) σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι! Τρεις ιστορίες του… 1962 που θα μπορούσαν να ήταν σημερινές

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι… καουμπόηδες της εννόμου τάξεως. Απλά εξελίχθηκαν. Τώρα λέγονται μονάδες ΔΙΑΣ. Οι προϊστάμενοι τους παρέχουν κάλυψη – εδώ κοτζάμ υπουργός πήγε να τους συμπαρασταθεί στο κρατητήριο – κι ας έγιναν ένα σωρό λάθη, όπως παραδέχεται και το επίσημο πόρισμα.

Πάμε πίσω στα 1962 όταν και πάλι οι σφαίρες έπεφταν σαν το χαλάζι από χωροφύλακες και αστυφύλακες. Η νοοτροπία του κράτους μένει ίδια, όπως και των εκτελεστικών οργάνων που δεν διστάζουν να γίνουν… εκτελεστές!

Σεπτέμβριος του 1962. Και τότε ο πληθωρισμός καλπάζει και στα καπνοτόπια του Αγρινίου επικρατούσε αναβρασμός. Ήταν νοικοκυραίοι, ψήφιζαν ΕΡΕ, όπως δείχνουν και οι πίνακες των αποτελεσμάτων των εκλογών που είχαν γίνει λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση είχε άλλες σκοτούρες. Φρόντιζε να αυξήσει τη βασιλική χορηγία!

Στις 8 του μήνα άρχισαν τις κινητοποιήσεις, ζητώντας αύξηση της τιμής του καπνού. Για να ακουστεί η διαμαρτυρία τους έκλεισαν την Εθνική οδό στο ύψος του Ξηρόμερου. Εκεί υπήρχε ισχυρή δύναμη Χωροφυλακής που λεγόταν «Βασιλική Χωροφυλακή». Δικαίως, αφού φρόντιζε τη διατήρηση της εξουσίας του άνακτα κι όχι την προστασία των πολιτών. Το απόδειξε όταν άρχισαν να πυροβολούν τους 4.000 διαδηλωτές.

Ένας από αυτούς, ο 30χρονος Παναγιώτης Βλάχος σκοτώθηκε επί τόπου.

F 1 2 2

Πρωτοσέλιδο της «Αυγής», Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 1962

Ο νεκρός έγινε σύμβολο του αγώνα στα καπνοτόπια. Στο σπίτι του θρήνος και οδυρμός.

F 2 3 3

Ακόμα κι ένα 11χρονο παιδί τραυματίστηκε από τις σφαίρες

f 3 2 2

Η Χωροφυλακή τις επόμενες μέρες εφάρμοσε το σχέδιο «τρομοκρατία». Έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους καπνοπαραγωγούς για εκφοβισμό, ενώ ασκούσε πίεση στους τραυματισμένους να μην καταθέσουν ότι δέχτηκαν σφαίρες!

F 4 3 1

Το αρμόδιο υπουργείο έκανε λόγο για πυρά στον αέρα προς εκφοβισμό των διαδηλωτών. Στην… πρωτότυπη αυτή θέση απάντησε με τον δικό του τρόπο ο σκιτσογράφος της εφημερίδας «Εθνος» Αντώνης Θεοφιλόπουλος

F 5 3 2

Η κυβέρνηση της ΕΡΕ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους ψηφοφόρους της. Στις επόμενες εκλογές ψήφισαν την Ένωση Κέντρου!

Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου η Αστυνομία Πόλεων ζήλεψε τη… δόξα της Χωροφυλακής. Με πυροβολισμούς και πάλι προσπάθησε να διαλύσει συγκέντρωση οικοδόμων στο κέντρο της Αθήνας. Ήθελε να τους αποτρέψει από το να πάνε στο υπουργείο Εργασίας για να ζητήσουν αύξηση στα μεροκάματα.

f 6 2 2

Υπήρξαν τρεις, τουλάχιστον τραυματίες από σφαίρες οι οποίες όλως παραδόξως… χάθηκαν, όπως και οι άλλες που έπεσαν στη διάρκεια των επεισοδίων. Τραυματίστηκαν από τις… άγνωστες σφαίρες δύο οικοδόμοι, ο Θ.Β, ο 17χρονος Π.Ρ και η 70χρονη Β.Π που απλά περνούσε από εκεί την ώρα των επεισοδίων. Εκτός από τους 30 τραυματίες οικοδόμους η αστυνομία ανακοίνωσε και 14 αστυνομικούς. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχαν κινητά και δεν ξέρουμε εάν οι τραυματίες είχαν χτυπήσει τόσο, όσο και στο Πέραμα που από το «δεν έχει τραυματιστεί κανείς μας»,  στην ανακοίνωση προέκυψαν επτά χτυπημένοι!

Μέσα στον πανικό κάποιοι σκέφτονται να αναβιώσουν τα Τάγματα Ασφαλείας της Κατοχής. Δεν θα κυνηγούσαν πλέον πατριώτες που αντιστέκονταν στη Γερμανική Κατοχή, αλλά… διαδηλωτές!

F 7 3 1

Η αποκάλυψη του «Βήματος» και των «Νέων» ματαίωσε το σχέδιο. Εδώ και κάποιους μήνες, άλλωστε, εφάρμοζε ένα άλλο που αντέχει μέχρι τις μέρες μας. Τα δακρυγόνα. Έκαναν… πρεμιέρα στις 20 Απριλίου 1962 στη συγκέντρωση της Ενώσεως Κέντρου για να καταγγείλει τις εκλογές βίας και νοθείας του ’61!

F 8 3 1

Τότε που έκλεισαν τους δρόμους για να μην μπορέσουν οι οπαδοί του κόμματος να παραβρεθούν στη συγκέντρωση. Και δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμα και τον βουλευτή Ν. Μπακόπουλο που πλησίαζε τα 80! Λέγεται ότι κάποιος του είπε «δεν σε αναγνωρίζω ως βουλευτή». Σας θυμίζει κάτι αυτό;

f 9 2 1

Από την εκδικητική μανία των αστυνομικών που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με αντιασφυξιογόνες μάσκες δεν ξέφυγαν και οι δημοσιογράφοι, παρά τα διακριτικά που έφεραν και τους τα είχε δώσει η ίδια η Αστυνομία!

f 10 1 1

ΠΗΓΗ : https://www.newscenter.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend