Οι Γιάννης Στάνκογλου & Ιωάννης Παπαζήσης συνεργάζονται στον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένα έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθιά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος υποδύεται τον Προμηθέα αναφέρει σχετικά: Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένα κείμενο το οποίο ασχολείται με τον άνθρωπο, ασχολείται με πάρα πολλές έννοιες. Είναι ένα κείμενο πολύ φιλοσοφικό, πολύ ποιητικό, είναι μεγάλη χαρά το ότι θα αναμετρηθώ με αυτόν τον ρόλο, αν και δεν το βλέπω σαν αναμέτρηση […] επί της ουσίας εμένα δεν μου αρέσει να επιλέγω έργο, μου αρέσει να επιλέγω έργα και συνεργάτες, κάτι το οποίο προσπαθώ να κάνω χρόνια τώρα. Άλλες φορές με επιλέγουν, άλλες φορές εγώ λέω το ναι, επειδή πιστεύω ότι η συνεργασία θα προκύψει με έναν ωραίο τρόπο.

Την σκυτάλη παίρνει ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο οποίος υποδύεται τον Ερμή, για να μας μιλήσει για το πώς βιώνει ο ίδιος τον ρόλο του, αλλά και την συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της παράστασης. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: Λοιπόν τι κερδίζω από αυτή την παράσταση και από αυτον τον ρόλο; Πρώτα από όλα την πολύ μεγάλη τύχη να παίξουμε σε αυτά τα σπουδαία έργα, σε αυτά τα σπουδαία κείμενα που λίγοι ηθοποιοί στον κόσμο έχουν την τύχη να το κάνουν. Για έμενα όμως, πάντα, το μεγαλύτερο πράγμα που κερδίζω από οποιαδήποτε παράσταση συμμετέχω είναι οι σπουδαίες συνεργασίες με ανθρώπους που με επιλέγουν και τους επιλέγω και που νιώθω ότι με πηγαίναν πολύ παρακάτω στην δουλειά μου και αυτό, σε αυτή την δουλειά συμβαίνει σίγουρα, από τον σκηνοθέτη μέχρι τους πρωταγωνιστές.


Info

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου & Άλλες τοποθεσίες

Ημέρες και ώρες: 4-31 Ιουλίου 2021 | 21:30 | 20-22 Αυγούστου 2021 | 21.30

Τιμές εισιτηρίων: από 15€

Πληροφορίες: poreiatheatre.com


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου από το Θέατρο Πορεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Culture Now

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend