Αφορμή για τη συνέντευξη, ήταν το τελευταίο περιστατικό που ανέδειξε σε τοπικά μέσα ο δικηγόρος, σχετικά με τους ένστολους που λήστεψαν και στη συνέχεια επαναπροώθησαν πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, καταγγελία ανάλογων περιστατικών στη Φολέγανδρο, ενώ τα διεθνή μέσα, έχουν αναδείξει μέσα από πλήθος ιστοριών και ντοκουμέντων εδώ και μήνες, ότι αυτό αποτελεί πάγια τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.

Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως είπε στο tvxs.gr ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ήταν η αφορμή της ψήφισης την περασμένη Παρασκευή, της ξενοφοβικής διάταξης Μηταράκη, που ποινικοποιεί τη διάσωση, ώστε να μην υπάρχουν χέρια βοηθείας αλλά ούτε μάρτυρες των εγκλημάτων του λιμενικού στο Αιγαίο.

Ρωτάω τον Δ.Χούλη, κάθε πόσο γίνονται αντιληπτά τέτοια περιστατικά στη Σάμο:

«Κάθε λίγο και λιγάκι για να μην πω μέρα παρά μέρα. Μπορούμε να μιλάμε δύο μήνες για τα περιστατικά. Την 1η Σεπτέμβρη κατέθεσα μήνυση με αφορμή το περιστατικό της  21ης Απριλίου του ’21. Τότε ήρθε μια βάρκα με 32 πρόσφυγες στον Μαραθόκαμπο. Τους είδε ο κόσμος, το έβγαλε τοπική δημοσιογράφος λέγοντας στην αρχή ότι ήταν εκδρομείς και μετά ότι δεν υπήρχε περιστατικό» λέει ο δικηγόρος στο tvxs.gr.

«Την ίδια μέρα η τουρκική ακτοφυλακή, βρήκε 28 άτομα ανοιχτά της Σάμου. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, που είχαν επαναπροωθηθεί βίαια από το ελληνικό λιμενικό.

Στις 26 Απριλίου εμφανίστηκε μια Παλαιστίνια στο γραφείο μου με τρία παιδιά. Είπε ότι ήταν μία από τις προσφύγισσες αυτής της βάρκας. Ψάξαμε και το διαπιστώσαμε στις  φωτογραφίες που είχε τραβήξει μια ΜΚΟ. Ήταν όντως ανάμεσα τους. Η ιστορία της μάλιστα, είναι καταγεγραμμένη  σε ένα άρθρο του Γκάρντιαν.

Στις 6 Ιουλίου, ήρθε άλλη βάρκα με πρόσφυγες στο νησί. Ανάμεσα στους πρόσφυγες, υπήρχε μία γυναίκα, η οποία ήταν επίσης στην βάρκα του Απριλίου. Το διαπιστώσαμε όταν ήρθε σε επαφή με την Παλαιστίνια και αναγνωρίστηκαν. Ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη όταν την έβαλαν στη βάρκα και ο άνδρας της είχε μείνει πίσω στη Σάμο. Την βρήκαμε κι αυτή στις φωτογραφίες. Ήταν 6 μηνών έγκυος.

Κατέθεσε μήνυση που περιγράφει πως τους χτύπησαν, τους έκλεψαν τα λεφτά και τους άφησαν στη μέση της θάλασσας, αβοήθητους!

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις στα χέρια μας. Οι κάτοικοι που είδαν με τα μάτια τους τους πρόσφυγες, σχολιάζουν στα social media και ρωτούν «που τους πήγατε;». Νόμιζαν ότι τους κρύβουν, όχι ότι τους επαναπροωθούν παράνομα και βίαια.

Έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που λένε ότι τους πήραν τα πορτοφόλια και δεν τους τα έδωσαν πότε. Έξι  κάτοικοι μας το επιβεβαίωσαν αυτό. Οι αρχές επίσης εκφοβίζουν τους κατοίκους. Στην αρχή όλοι μας λένε την αλήθεια κι όσο περνάει η ώρα αρνούνται να καταθέσουν. Υπάρχει μία κάτοικος όμως που θα καταθέσει τα όσα είδε με τα μάτια της».

Ο Δ. Χούλης έχει ακούσει τους πρόσφυγες να αφηγούνται τα όσα πέρασαν στα χέρια των ανδρών του λιμενικού σώματος:

«Όλοι μαρτυρούν ότι τους καταλήστεψαν και τους άφησαν σε μια βάρκα μεσοπέλαγα. Ότι τους χτύπησαν… Οι γυναίκες λένε ότι τις παρενοχλούν στα γεννητικά τους όργανα, δήθεν ψάχνοντας για κινητά τηλέφωνα. Μία από αυτές έχει προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο, η Αν. Μήνυση έχει καταθέσει και το ζευγάρι Κογκολέζων που ήταν στη βάρκα του Απριλίου και επέστρεψαν ως θύματα επαναπροώθησης. Την καταθέσαμε την 1η Σεπτεμβρίου στον εισαγγελέα».

«Είναι κεντρικά σχεδιασμένη στρατηγική»

Ο Δ. Χούλης, προσθέτει, πως σε σχέση με το τελευταίο περιστατικό, δεν έχουν κατατεθεί μηνύσεις γιατί δεν είναι στο νησί τα νέα θύματα.

«Πρέπει κάποιοι από αυτούς, αν επιβιώσουν, να επιστρέψουν και να κινηθούν μετά νομικά. Γι’αυτό αγωνιζόμαστε να πάρει δημοσιότητα το θέμα, μήπως κινηθεί ο εισαγγελέας. Οι νομικές διαδικασίες δυστυχώς είναι πολύ αργές. Εμείς όμως είμαστε εδώ με τις αποδείξεις μας. Δεν μπορεί να φτάνουν δεκάδες άνθρωποι, να τους βλέπει ένα ολόκληρο χωριό και μετά να τους εξαφανίζουν και να μας λένε ότι δεν ήρθε κανείς.

Δεν μπορώ να σκεφτώ τι είδους ασυλία έχουν αυτοί που τα κάνουν. Προφανώς, έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης. Είναι κεντρική απόφαση. Τα όργανα λιμενικά και αστυνομικά, δεν αυτοδρούν, γιατί είναι συστηματικός ο τρόπος που κινούνται. Πως αλλιώς εφοδιάζονται με τις διασωστικές λέμβους; κάποιο υπουργείο τα παραγγέλνει και τα πληρώνει αυτά! Πως συμβαίνουν ίδια ακριβώς περιστατικά και σε άλλα νησιά; Το θέμα είναι, πως αν την πληρώσει κάποιος, θα την πληρώσουν οι φυσικοί αυτουργοί και όχι οι ηθικοί, που θα προσποιηθούν ότι δεν ξέρουν τίποτα»

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr)