ΟΟΣΑ / Συμφωνία- ορόσημο για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, 130 χώρες συμφώνησαν τελικά να στηρίξουν την πρόταση των ΗΠΑ για την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%. Η υπογραφή του σχεδίου από 130 χώρες συνιστά αναμφίβολα σημαντική νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο ΟΟΣΑ, που συντόνιζε τις συνομιλίες, ανακοίνωσε ότι ένα παγκόσμιος εταιρικός φόρος 15% θα απέφερε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον $150 δισ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέοι κανόνες για το πού θα φορολογούνται οι μεγάλες πολυεθνικές θα μετατοπίσουν το δικαίωμα φορολόγησης κερδών ύψους $100 δισ. στις χώρες όπου δημιουργούνται τα κέρδη αυτά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές θα επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αναγκαία χρηματοδότηση των επενδύσεων σε υποδομές, στην εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, αντίταχθηκαν στην πρόταση. Την πρόταση στήριξαν όλες οι χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γαλλίας. Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία στις 9 Ιουλίου.

Παράλληλα πολλά σημεία της συμφωνίας, όπως οι πιθανές εξαιρέσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τη μεταποίηση, έμειναν εκτός του τρέχοντος συμφώνου και θα οριστικοποιηθούν ως τον Οκτώβριο. «Ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής μαζί με τα εναπομείναντα ζητήματα θα οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2021» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν 130 από τις 139 χώρες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέας του OECD Ματίας Κόρμαν. «Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», ανέφερε. «Αυτό το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό, κι ούτε θα έπρεπε, αλλά θέτει πολύπλευρους και συμπεφωνημένους περιορισμούς σε αυτόν. Λαμβάνει επίσης υπόψη τα διάφορα υπάρχοντα συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως εκείνα των μικρών οικονομιών και των αναπτυσσόμενων πεδίων δικαιοδοσίας. Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία μεταξύ όλων των Μελών του Συμπεριληπτικού Πλαισίου όπως προγραμματίζεται να γίνει αργότερα φέτος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο και τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πλήρη συμφωνία το φθινόπωρο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι η πιο σημαντική που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο ώστε «να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι το 2023.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend