Οργή για τη Νίκη Κεραμεώς – Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για την παραίτηση της υπουργού Παιδείας

«Κύμα» αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ώρες κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με αφορμή το γεγονός πως πάνω από 30.000 μαθητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Εκπαιδευτικοί και μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αναχρονιστικές αλλαγές του υπουργείου όσον αφορά την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια.

Πέραν των επιστολών μαθητών προς την υπουργό, έχει αναρτηθεί τις τελευταίες ώρες και ψήφισμα το οποίο αναλύει διεξοδικώς την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, με πολίτες να ζητούν την παραίτηση της υπουργού. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 14773 υπογραφές ! (ΩΡΑ 13:48 , 21/7/2021)

Το ψήφισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία παρακολουθεί τις συνέπειες των αναχρονιστικών αλλαγών που φέρνετε στις εισαγωγές των μαθητών στα πανεπιστήμια, που κόβουν πολλούς μαθητές. Η ψυχολογία και η οικονομική δυνατότητα των μαθητών δεν είναι στα καλύτερα της και δεν μπορείτε να φέρνετε τέτοιες αλλαγές για να ευνοήσετε τα κολέγια και ειδικά με την πανδημία! Επίσης, ζητούμε την ανάκληση των αλλαγών που έχετε φέρει, οι οποίες οδηγούν το σχολείο πολλά χρόνια πίσω. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αποδεικνύουν σταθερά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παιδείας και δεν δύναται να ανταπεξέλθει ως υπουργός παιδείας, σε βαθμό που απειλεί τους μαθητές και το συμφέρον τους, ειδικά όταν φέρεται επιθετικά στους μαθητές, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, εμείς, ως μαθητές και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζητάμε την ανάκληση της τράπεζας θεμάτων, επαναφορά της κοινωνιολογίας (ή έστω να γίνονται και τα δύο μαθήματα) και των κοινωνικών-καλλιτεχνικών θεμάτων, την ανάκληση του νέου τερατουργήματος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων και την αλλαγή του σχολείου ώστε να μην είναι εξετασιοκεντρικό, την μόνιμη περικοπή της ύλης των Πανελληνίων όπως έγινε τις τελευταίες δύο χρονιές, την κατάργηση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την υποχρεωτική αξιολόγηση των καθηγητών υπερεξουσίες των διευθυντών, και φυσικά την παραίτηση σας μιας και αποδεικνύετε ότι δεν κάνετε καθόλου για αυτή τη θέση. Δεν είμαστε τόσο εύποροι σαν εσάς για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε να φοιτήσουμε σε κολέγιο ή σε μια σχολή πολύ μακριά από την κατοικία μας. Το σκεφτήκατε αν συνέβαινε στο παιδί σας; Και μάλιστα στις καταλήψεις βγαίνατε μαζί με άλλους πολιτικούς στην τηλεόραση και μας κατηγορούσατε ως εγκληματίες επειδή παλεύαμε για ένα καλύτερο σχολείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξάωρη τηλεκπαίδευση. Παρακάτω, ακολουθεί μια λεπτομερέστερη περιγραφή των αρνητικών επιπτώσεων των αλλαγών.

Συγκεκριμένα: Εδώ και δύο χρόνια επιστρέφει το σχολείο στον μεσαίωνα, αφαιρώντας την κοινωνιολογία και τα κοινωνικοκαλλιτεχνικά μαθήματα με επιχείρημα ότι κάνουν τα παιδιά αριστερά, επαναφέρουν την Τράπεζα Θεμάτων η οποία εισάγει περιβάλλον πανελλαδικών από την πρώτη τάξη του Λυκείου, διότι ανέβασε το ποσοστό των μετεξεταστέων ακόμη και πάνω από 40% το 2014 και ασκεί τεράστια πίεση στους μαθητές υποχρεώνοντας τους να τρέξουν μια μεγάλη ποσότητα ύλης, ενώ τώρα εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής που κόβει ακόμη και μαθητές με υψηλές επιδόσεις. Επίσης εισάγει την αξιολόγηση στους καθηγητές και εισάγει υπερεξουσίες στους διευθυντές, κάτι που είναι αντίθετο με το σημερινό ρόλο του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις καταλήψεις φέρθηκε με πολύ αυταρχικό τρόπο στους μαθητές, μας φέρθηκαν σαν εγκληματίες και χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν τα αιτήματα τους. Ανταυτού μας επέβαλε εξάωρη τηλεκπαίδευση για να εκφοβίσει τους μαθητές. Τακτικές αυταρχικού κράτους. Και όχι μόνο δεν καταλαβαίνει αλλά από πάνω λέει ότι πρέπει να κοπούν οι μαθητές, να πάνε στα ΙΕΚ με ότι οικονομικό βάρος συνεπάγεται, με μεγάλες δόσεις ειρωνείας προς τους αγωνιζόμενους μαθητές. Και μάλιστα πανηγυρίζει για την ΕΒΕ και λέει ότι οι μαθητές δεν διάβαζαν και έγραψαν λευκή κόλλα (!) ενώ κόβονται μαθητές με πάνω από 15.000 μόρια (!!) και επικαλείται αριστεία (!!!) και αναδιάρθρωση του σχολείου. Ακόμη έκλεισε τα σχολεία για πολλούς μήνες με εξάωρα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, σε μια πλατφόρμα στα αγγλικά και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στους μαθητές (π.χ. μείωση επιδόσεων και ψυχολογικές επιπτώσεις). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα τέτοιο μέτρο όπως η βάση εισαγωγής, η οποία φτάνει ακόμη και το 14.5 σε ορισμένες σχολές, να αποτελέσει εμπόδιο για μαθητές του 18 γιατί “δεν πρέπει να πάνε όλοι πανεπιστήμιο”. Γίνεται να κόβεται ένας μαθητής με 17.900 μόρια στα γενικά μαθήματα και 3.240 στα ειδικά μαθήματα επειδή δεν περνά την ελάχιστη βάση εισαγωγής των 14 μορίων, τερατούργημα για να εξυπηρετηθούν τα κολλέγια του Σκοιλ ελικικού που η ποιότητα τους δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με τα κρατικά; Οι βάσεις εκτοξεύονται, ενώ παράλληλα θέλει να στήσει ένα πολύ αυστηρό Λύκειο-εξεταστήριο στα πρότυπα των Κορεατών. Τέλος, θέλει να φέρει ένα σχολείο πολύ παλαιότερης κοπής, το οποίο θα δίνει έμφαση μόνο στο διαγώνισμα και στην εξέταση, ενώ σε όλες τις χώρες η σύνδεση του με την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών είναι πρώτο θέμα. Ή που κόβεται μια άλλη μαθήτρια των 16.000 μορίων σε ΤΕΦΑΑ 13.000 μορίων γιατί δεν πέρασε τα πρακτικά αγωνίσματα (!). Αυτά είναι τεράστιες αδικίες στους εργατικούς μαθητές και δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι.

Και επαναφέρουν τα λατινικά γιατί η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά (!), και μάλιστα σε δύσκολη μορφή, φέρνοντας ένα μάθημα με μεταφράσεις-παπαγαλία και μόνη γνώση τη γραμματική και το συντακτικό, ενώ η κοινωνιολογία και τα πολιτικά μαθήματα φωτίζουν τον μαθητή στη δημοκρατία, στη διακυβέρνηση, το δικαίωμα ψήφου, στα προβλήματα της κοινωνίας και ένα σωρό άλλα ωφέλιμα θέματα. Ενώ επίσης δεν έχει λάβει καθόλου σοβαρά το πρόβλημα του κορονοϊού στα σχολεία και έχει πάρει μόνο ημίμετρα.

Αυτός ο μεσαίωνας πρέπει να λήξει εδώ. Και ζητούμε επίσης η ύλη που κόπηκε πέρσι να κοπεί για κάθε χρόνο γιατί οι μαθητές πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Περιφρονεί απίστευτα τους μαθητές θεωρώντας “είναι εδώ για να διαβάζουν και μόνο”. Δικαιούμαστε ένα σύγχρονο σχολείο που θα δίνει έμφαση στα κοινωνικά μαθήματα και δεν θα δίνει έμφαση στις εξετάσεις αλλά στη μεθοδική μάθηση με βάση τις δυνατότητες των μαθητών, μια διαχείριση που δεν θα τη συνιστούν άτομα που ευνοούν τα κολλέγια με κάθε τρόπο εις βάρος της παιδείας. Για ένα σχολείο που θα φτιάχνει υπεύθυνους πολίτες και όχι ένα σχολείο με εμπόδια. Και βέβαια, δεν θέλουμε μια υπουργό που πειραματίζεται εν μέσω πανδημίας με νομοσχέδια που επιστρέφουν την Ελληνική εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970, όταν ο εκσυγχρονισμός του σχολείου είναι προτεραιότητα σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει να αφήσουμε να αποκλειστούν και άλλες 35 χιλιάδες μαθητών ετησίως τα επόμενα χρόνια. Και το χειρότερο είναι ότι τα παρουσιάζει ως εκσυγχρονισμό! Ενώ το μόνο που θα φέρει είναι πολύ περισσότερες ανισότητες και ανταγωνισμός, όταν όλες οι χώρες εγκαταλείπουν τα μοντέλα της εισαγωγής λίγων στα πανεπιστήμια. Ζητούμε ένα υπουργείο Παιδείας με υπουργό που θα έχει υπηρετήσει χρόνια στο σχολείο και στελεχωμένο με άτομα που θα γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι άσχετους, κάτι που η κα. Κεραμέως δεν φαίνεται ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Documento

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend