«Οταν λείπει το κοινό αλλάζουν όλα»

Ιάσων Τριανταφυλλίδης

Η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ούτε το Μουντιάλ ούτε το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο· είναι όλα τα αθλήματα μαζί και δεν είναι καθόλου εύκολο όχι μόνο να τα στήσεις αλλά και να τα προβάλεις όλα αυτά, έτσι καθώς είναι σε διάφορες πόλεις και όχι μόνο στο Τόκιο.

«Μια Ολυμπιάδα χωρίς κοινό στις κερκίδες; Σίγουρα θα είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Οταν λείπει το κοινό αλλάζουν όλα· όλα είναι πιο δύσκολα. Και κανείς δεν περίμενε πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα έπαιρνε τέτοια απόφαση. Αντέδρασε –είναι αλήθεια– η Ολυμπιακή Επιτροπή σε αυτό, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι γιατί δεν ήταν στις αρμοδιότητές της.

Η αλήθεια είναι πως η Ιαπωνία θα επιβαρυνθεί οικονομικά πάρα πολύ με όλο αυτό. Ηδη είχαν αποκλειστεί εδώ και κάτι μήνες οι τουρίστες που θα έρχονταν για την Ολυμπιάδα, που και αυτό είναι σημαντικό έσοδο για μια χώρα που τη διοργανώνει, και τώρα χάνονται και τα εισιτήρια…

Και να πούμε ακόμα κάτι, πως ήδη η περσινή αναβολή για φέτος ήταν επίσης κάτι οικονομικά καταστροφικό. Κι αυτό γιατί όλες αυτές οι καταπληκτικές κατασκευές που είχαν φτιάξει οι Ιάπωνες για την Ολυμπιάδα είχαν ήδη νοικιαστεί πριν αρχίσει η πανδημία κι αυτή η ενοικίαση θα άρχιζε από το τέλος της Ολυμπιάδας, αρχές Σεπτεμβρίου, τώρα όλα αυτά έχουν τιναχτεί στον αέρα γιατί έπρεπε να συντηρηθούν για έναν χρόνο. Μέχρι φέτος…». Αυτά μας λέει η κύρια Μαρία Γκολφινοπούλου, διευθύντρια θεσμικών και διεθνών σχέσεων της Olympic broadcasting services, της εταιρείας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την τηλεοπτική και ψηφιακή παραγωγή-μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με λίγα λόγια, είναι αυτή που συντονίζει την εικόνα από την Ολυμπιάδα –εικόνα που παράγεται εκεί και πωλείται σε όλα τα κανάλια του κόσμου– και συγχρόνως είναι υπεύθυνη για όλα τα συνεργεία, τους δημοσιογράφους κ.λπ. που φτάνουν σε κάθε Ολυμπιάδα για να την καλύψουν.

• Θα έρθουν λιγότεροι δημοσιογράφοι, κανάλια και τεχνικοί για την κάλυψη των Ολυμπιακών από άλλες χώρες φέτος, σε σχέση με τις άλλες χρονιές;

Βέβαια. Στο Ρίο, για να καταλάβεις, μαζί με εμάς ήταν γύρω στα 16.000 άτομα και τώρα θα είναι 10.000· και να σκεφτείς πως φέτος έχουμε και καινούργια αθλήματα.

• Εσείς, δηλαδή, έχετε παραπάνω δουλειά φέτος; Και πώς γίνεται από σας αυτή η δουλειά;

Εμείς γυρίζουμε συγκεκριμένα πράγματα και τα στέλνουμε σε αυτούς που δεν θα έχουν συνεργεία εδώ για να τα μεταδώσουν με συγκεκριμένες τιμές, εκτός κι αν κάποιοι ζητήσουν κάτι πιο συγκεκριμένο για ένα άθλημα ή για έναν αθλητή κάποιες στιγμές του αγώνα, οπότε είναι κάτι επιπλέον. Πάντως, όσο περνάν τα χρόνια μειώνονται οι άνθρωποι στο τιμ μας, ενώ αυξάνεται η δουλειά. Φέτος το τιμ έχει 7.000 άτομα, ενώ το 2016 στο Ρίο είχε 10.000 άτομα και στην Αθήνα το 2004 ήταν 12.000.

• Λόγω του κορονοϊού θα έχουμε φέτος μείωση στον αριθμό των αθλητών ή των χωρών που θα λάβουν μέρος;

Καθόλου. Βέβαια δεν θα είναι και εύκολο για αθλητές να αγωνίζονται χωρίς θεατές· κακά τα ψέματα, είναι άλλη η εμψύχωση που δίνει ο κόσμος. Και συγχρόνως σκέψου πως πολλοί αθλητές χρειάστηκε να προπονηθούν για άλλο έναν χρόνο, ενώ πολλοί από αυτούς ενδεχoμένως να είχαν κανονίσει να κλείσουν την καριέρα τους πέρυσι.

• Ολη αυτή η ιστορία με τους αγώνες χωρίς κοινό δεν θα πλήξει την Ολυμπιακή Επιτροπή;

Οχι, είναι ελάχιστα τα χρήματα, γιατί η Ολυμπιακή Επιτροπή βασικά εισπράττει τα δικαιώματα τα τηλεοπτικά, ένα ελάχιστο ποσοστό παίρνει από εισιτήρια κ.λπ.

• Αρα, για να χαριτολογήσω, για σας θα αυξηθούν τα έσοδα, μια και πολλές χώρες δεν θα στείλουν συνεργείο, οπότε θα αγοράσουν από εσάς.

Αυτό είναι αλήθεια.

• Και οι χορηγοί;

Οι χορηγοί σε όλες τις περιπτώσεις παίρνουν ρίσκο· έτσι κι αλλιώς δεν περίμενε κανείς αυτό που θα συνέβαινε με την πανδημία. Πάντως, να ξέρεις πως πολλά από τα έσοδα της Ολυμπιακής Επιτροπής πάνε για τη στήριξη διαφόρων αθλημάτων, όχι βέβαια του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά αυτών που στην ουσία δεν έχουν άλλα στηρίγματα οικονομικά.

• Στην Ιαπωνία τι γίνεται πάντως; Πώς το δέχτηκαν όλο αυτό οι Ιάπωνες;

Κατ’ αρχάς να σου πω πως οι Ιάπωνες έχουν κάνει σπουδαία δουλειά και πραγματικά προσπαθούμε όσο γίνεται αυτή η δουλειά να φανεί. Ηδη δουλέψαμε τον ήχο όσο μπορούσαμε, γιατί δεν είναι εύκολο να μεταδίδεις εικόνα χωρίς τον ήχο των θεατών. Και επίσης, οι Ιάπωνες είναι ένας διαφορετικός λαός, που πειθαρχεί με διαφορετικό τρόπο, που δέχεται τα πράγματα όπως έρχονται. Πρέπει να ξέρεις ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ούτε το Μουντιάλ ούτε το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο· είναι όλα τα αθλήματα μαζί και δεν είναι καθόλου εύκολο όχι μόνο να τα στήσεις αλλά και να τα προβάλεις όλα αυτά, έτσι καθώς είναι σε διάφορες πόλεις και όχι μόνο στο Τόκιο – στο ίδιο βέβαια νησί όπου είναι το Τόκιο.

• Μια και είσαι μια γυναίκα σε τέτοια θέση για πάνω από δεκαεφτά χρόνια, τι νομίζεις για το κίνημα MeToo;

Είμαι εκατό τοις εκατό υπέρ. Ηταν καιρός κάποια στιγμή να γίνει και μακάρι να προχωρήσει ακόμη πιο πολύ. Εγώ βέβαια δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ίσως δεν έτυχε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ως γυναίκα ξέρω τι σημαίνει να μην υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Βέβαια την αλήθεια εγώ την έζησα πιο πολύ στην προηγούμενη δουλειά μου που είχε σχέση με το σινεμά στην Ελλάδα, παρά όταν ασχολήθηκα με τις Ολυμπιάδες.

Πάντως τα τελευταία χρόνια ακόμα και το Ολυμπιακό κίνημα έχει αλλάξει, αν και ο κόσμος ως γνωστόν, κακά τα ψέματα, είναι πάντα ανδροκρατούμενος. Σιγά σιγά μπορεί να αλλάξει κάτι. Πάντως πρέπει να παραδεχτώ ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει τους αθλητές και είναι εναντίον σε όποιον προσβάλλει όλο το Ολυμπιακό κίνημα με πράξεις που προσβάλλουν τον αθλητισμό, σαν αυτά που ακούμε τελευταία.

• Μετά την απαγόρευση κοινού στις κερκίδες, φοβηθήκατε τίποτε άλλο;

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να προλάβουμε ό,τι κακό μπορούσε να συμβεί και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι άλλο μπορεί να συμβεί μετά από όλα αυτά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και σκέψου πως για πρώτη φορά δουλεύουμε την τρέχουσα Ολυμπιάδα και συγχρόνως τους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Πεκίνο πριν από τον Φεβρουάριο, που ούτε ξέρουμε βέβαια τι θα συμβεί μέχρι τότε.

Πάντως εδώ, στο Τόκιο, τα μέτρα είναι πραγματικά αυστηρά, αρκεί να σου πω πως όταν πρωτοέφτασα έμεινα υποχρεωτικά κλεισμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου για κάποιες μέρες χωρίς δικαίωμα να πάω ούτε καν στο διπλανό δωμάτιο. Και να σου πω επίσης πως είχαμε και πρόβλημα στους εθελοντές και όχι μόνο, γιατί μην ξεχνάς ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είχαν έρθει πολύ καιρό πριν, γιατί είχαν μεγάλη καραντίνα να υποστούν. Εχουμε κάνει όλοι ό,τι μπορούσαμε και πραγματικά ελπίζω να πάνε όλα καλά. Πρέπει όμως να πω ότι, προσωπικά, όλο αυτό που έζησα και ζω με έχει κάνει να θαυμάζω αυτόν τον λαό.

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Εφημ. Συντακτών

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend