Ο Κώστας Παπαδόπουλος, το θρυλικό μπουζούκι του Μίκη Θεοδωράκη, αποχαιρετά τον φίλο και συνεργάτη του (video)

Αποκλειστική συνέντευξη στον Αντ. Μποσκοΐτη 

Χθες βρέθηκα στο σπίτι του μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου κι έχω την εντύπωση πως συνομίλησα με την ιστορία του λαϊκού πολιτισμού του 20ου αι.

Όλοι γνωρίζουν το ντουέτο Κώστας Παπαδόπουλος – Λάκης Καρνέζης, τα θρυλικά μπουζούκια του Μίκη Θεοδωράκη που κοντά του έγραψαν πραγματική ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, στις συναυλίες και στη δισκογραφία. Τα τελευταία 24ωρα, από τότε που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του Θεοδωράκη και συνεχίζει να είναι κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων, κανείς δεν σκέφτηκε να δώσει βήμα στον μέγιστο των Ελλήνων μπουζουξήδων – το επίθετο «μέγιστος» δεν αποτελεί υπερβολή, εφόσον πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν αναφερθεί με ακόμη πιο θριαμβικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του και την τέχνη του. Θέλω να πω, είναι σχεδόν σουρεαλιστικό να βλέπεις στις τηλεοράσεις να μιλάνε για τον Μίκη Θεοδωράκη από τον Γιώργο Κατσαρό μέχρι την…Ελίζα Βόζεμπεργκ. Και άντε, πες ο Κατσαρός έχει μια σχέση με τον Μίκη, αν υποτεθεί πως είχε διευθύνει την ορχήστρα στην ηχογράφηση των «Μικρών Κυκλάδων» του, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με τη Σούλα Μπιρμπίλη. Η Βόζεμπεργκ, όμως, που κολλάει; Τέλος πάντων, δώσε τόπο στην οργή που λένε…

Και θα δώσω άνετα τόπο στην οργή, καθώς ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος χθες μού άνοιξε το σπίτι του και με τίμησε, παραχωρώντας μου μία συνέντευξη – ποταμό, αποσπάσματα της οποίας θα διαβάσετε στο Docville με το επερχόμενο Documento της Κυριακής. Τα παιδικά χρόνια στην Κοκκινιά στον απόηχο του ρεμπέτικου, τα πρώτα μαγαζιά δίπλα στην Καίτη Γκρέυ που τον έβαλε στη δισκογραφία, η γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη που οδήγησε σε μία συνεργασία σχεδόν σαράντα χρόνων, ιστορίες από τις ηχογραφήσεις των έργων «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»«Το Άξιον Εστί» και του σάουντρακ «Συνοικία το όνειρο», οι μεγάλες συναυλίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η ηλεκτρική κιθάρα που έπαιξε στον «Αντώνη» από τη «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» με τη Φαραντούρη. Κι ακόμη: Οι συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Άκη Πάνου, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Στο τέλος της συνέντευξης, ζήτησα από τον Παπαδόπουλο να πιάσει το μπουζούκι του και να τον βιντεοσκοπήσω σ’ έναν μουσικό αποχαιρετισμό στον φίλο και συνεργάτη του. Δέχτηκε με προθυμία! Κι έτσι τον βλέπετε εδώ, τώρα, αποκλειστικά στο koutipandoras.gr, να παίζει το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» εις μνήμην Μίκη Θεοδωράκη. Σας ευχαριστούμε για την τιμή, κύριε Παπαδόπουλε. Βαθιά υπόκλιση.

(ΠΗΓΗ : https://www.koutipandoras.gr )