Ο Κ. Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα στο ΚΙΝΑΛ

Η δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ οδηγεί, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στο συμπέρασμα ότι -μεταξύ άλλων- θέλησε να στείλει στο ΚΙΝΑΛ το μήνυμα ότι δεν τους αντιμετωπίζει ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο.

Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο έθεσε ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του σε πιθανές συνεργασίες έδειξε ότι δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής ή, πάντως, θέλει να δίνει αυτή την εντύπωση.

Αλλωστε, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε συναινέσεις, κατηγορώντας φυσικά την αντιπολίτευση για έλλειψη συναινετικής πρόθεσης, ενώ τόνισε ότι τον ενδιαφέρει η δημιουργία συναινέσεων σε επίπεδο κοινωνίας και όχι κομμάτων.

Ηδη συζητείται μεταξύ κομματικών στελεχών και βουλευτών ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από τη ΔΕΘ με τον Κ. Μητσοτάκη να θέτει το εκλογικό δίλημμα ως “αυτοδυναμία ή χάος” και αναφέροντας ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ το ΜέΡΑ 25 για να καλέσει όλους να θυμηθούν τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη συνεργασία Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Η αδιαφορία του για το ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει τριπλή ερμηνεία:

-Ενα ενδεχόμενο είναι να μη θεωρεί πιθανή την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ανδρέα Λοβέρδο που είναι εύκολος συνομιλητής για τον ίδιο ή να θεωρεί ότι ανεξαρτήτως ηγεσίας θα δημιουργηθεί μεγάλο εσωκομματικό debate στο ΚΙΝΑΛ αν έρθει η ώρα των αποφάσεων για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

-Αλλο ενδεχόμενο είναι να μη θέλει να δώσει τροφή σε σχετικά σενάρια ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ (πιθανότατα τον Νοέμβριο) για να μη διεγερθούν αντιδεξιά-αντιμητσοτακικά ανακλαστικά και αναγκαστούν οι υποψήφιοι για την ηγεσία να αναλάβουν δεσμεύσεις για μη συνεργασία τόσο πρόωρα.

-Επειδή έδωσε το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, κινείται ήδη με όρους συσπείρωσης του ακροατηρίου του και επειδή επενδύει σταθερά στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που περιλαμβάνει δυνάμεις της κεντροαριστεράς, δεν θέλει να τους δώσει άλλοθι να ψηφίσουν ένα συμμαχικό κόμμα όταν μάλιστα θα έχει νέα ηγεσία (και όχι την Φ. Γεννηματά που το δεξιόστροφο κέντρο την αντιπαθεί).

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr)