«Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μας έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η Επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω πρωθυπουργική διαβεβαίωση έρχεται μετά από απανωτές, δημόσιες διαψεύσεις από μέλη της Επιτροπής, ότι το 50+1 είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της Επιτροπής.

Ενδεικτικά, λίγες ώρες πριν από τη συνεντευξη, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στον Alpha είχε δηλώσει: «Το πρωτόκολλο του 50%+1 κρουσμάτων (ώστε να κλείσει ένα σχολικό τμήμα), δεν ήταν κάτι που συζήτησε η Επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μπήκε από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου ως όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί πλέον – για εκπαιδευτικούς λόγους – να γίνεται μάθημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς ένα όριο, έτσι οριζόντιο από τώρα».

Επίσης λίγες ημέρες πριν, στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στο Kontra είχε τονίσει πως το «50%+1» «δεν έχει τεθεί με επιδημιολογική λογική και κριτήριο», γιατί «δεν έχει επιδημιολογική λογική». «Άρα ήταν απόφαση του υπουργείου και όχι της επιτροπής» είχε ερωτηθεί στη συνέντευξη για να απαντήσει: «Ασφαλέστατα, ναι.»

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr