Ως «mega κλείσιμο του νοσοκομείου» σε αντιδιαστολή με το «mega εμβολιαστικό κέντρο» που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση στο «Παίδων Πεντέλης», περιγράφουν στο tvxs.gr τα όσα συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Λίγα 24ωρα αφού το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία των εργαζομένων και δύο ημέρες μετά το κλείσιμο της πύλης από την Αστυνομία, η γιατρός Ιωάννα Πασπάτη εξηγεί γιατί είναι κρίσιμη η διατήρηση των 24ωρων εφημεριών του νοσοκομείου, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ηλίας Λιόλιος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση στήνει εμβολιαστικές γραμμές που δε θα έχουν παιδιά να εμβολιάσουν.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Με την απεργία που κρίθηκε παράνομη την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ζητούσαν το νοσοκομείο να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς εφημέρευσης και εφόσον τελικά προχωρήσει το σχέδιο για επέκταση του υπάρχοντος εμβολιαστικού κέντρου να γίνουν προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Όπως μεταφέρει η κα. Πασπάτη, στο «Παίδων Πεντέλης» λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο με 4 γραμμές εδώ και έναν χρόνο, στο οποίο μέχρι πρόσφατα εμβολιάζονταν κατά της covid-19 ενήλικες. Μία εβδομάδα περίπου πριν την απεργία, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν φήμες περί κοψίματος των εφημεριών και επέκτασης του εμβολιαστικού κέντρου, χωρίς όμως το υπουργείο Υγείας, ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου να ενημερώνουν με σαφήνεια τους εργαζόμενους τί έμελλε γενέσθαι.

Έτσι φτάσαμε στην προκήρυξη της απεργίας. Επίσημη απόφαση κυβερνητικού φορέα δεν υπήρξε παρά την Παρασκευή 14/1, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) υπό την προεδρία του υπουργού Θάνου Πλεύρη αποφάσισε τη δημιουργία επιπλέον 6 γραμμών εμβολιασμού στο «Παίδων Πεντέλης» και τελικά το κόψιμο των 24ωρων εφημεριών του. Μάλιστα από την απόφαση δεν προκύπτει εάν το κόψιμο αυτό είναι μόνιμο ή προσωρινό.

Ακολούθησε η κινητοποίηση της Κυριακής, όταν και η Αστυνομία έκλεισε την πύλη του νοσοκομείου. Η κα. Πασπάτη μας πληροφόρησε ότι η πύλη τελικά άνοιξε μετά από σχετική απαίτηση των εργαζομένων.

Γιατί οι γιατροί θεωρούν απαραίτητες τις εφημερίες

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημέρευε κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή, κάνοντας συνολικά 11 ή 12 24ωρες εφημερίες τον χρόνο. Τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» εφημερεύουν εναλλάξ, έτσι οι εφημερίες του «Παίδων Πεντέλης» λειτουργούσαν συμπληρωματικά μεν, αλλά με πολύ σημαντική συνεισφορά σύμφωνα με την κα. Πασπάτη.

«Καλύπτουμε όλη την βορειοανατολική Αττική, την Εύβοια, πολλά νησιά μέσω του λιμανιού της Ραφήνας αλλά και άλλο κόσμο που έρχεται είτε με αεροπλάνο από άλλες πόλεις, είτε από τη δυτική Αττική. Γενικά όποια οικογένεια εξυπηρετείται από την Αττική Οδό, προτιμούσε να έρθει στο δικό μας νοσοκομείο», λέει η χειρουργός – ορθοπεδικός.

Όμως η κα. Πασπάτη αναφέρει και έναν ακόμη λόγο για την διατήρηση των εφημεριών. «Μεγάλο πρόβλημα με την εξέλιξη αυτή έχουν οι ειδικευόμενοι παιδίατροι που για να ολοκληρώσουν την ειδικότητα χρειάζεται να 4 εφημερίες τον μήνα. Κάποιοι από αυτούς ήδη σκέφτονται να διακόψουν την ειδικότητα και να προσπαθήσουν να την κάνουν σε άλλο νοσοκομείο».

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Ο κ. Πατούλης και οι συν αυτώ γιατροί έστειλαν επιστολή στον Θάνο Πλεύρη καλώντας τον να αποκαταστήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο» που έχει μετατραπεί σε αποκλειστικά covid και «Παίδων Πεντέλης». Ειδικά για το τελευταίο σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και ειδικά όσον αφορά στο Παίδων Πεντέλης, η επιπλέον επιβάρυνση με πρόσθετες εμβολιαστικές γραμμές, αποξενώνει τους ιατρούς από το ιατρικό και εκπαιδευτικό τους έργο και αποστερεί τα άρρωστα παιδιά από την αναγκαία παιδιατρική φροντίδα».

Είναι απαραίτητο ένα ακόμα mega εμβολιαστικό κέντρο;

Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο «Παίδων Πεντέλης», Ηλίας Λιόλιος θεωρεί ότι οι τέσσερις υπάρχουσες γραμμές εμβολιασμού είναι αρκετές για να καλύψουν τον ενδιαφερόμενο να εμβολιαστεί εκεί πληθυσμό.

«Καθε γραμμή μπορεί να εξυπηρετήσει 100 εμβολιασμούς ημερησίως. Εμείς θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες αρκούν. Χτες Κυριακή εμβολιάστηκαν 250 παιδιά, για κάποιες ημέρες υπάρχουν 600 ραντεβού, που και πάλι δε θα έρθουν όλα. Ποτέ δε θα έχουμε 1000 ραντεβού για να απαιτούνται δέκα γραμμές», λέει ο κ. Λιόλιος. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι το νοσοκομείο να επανέλθει στην πρότερη λειτουργία του», σημειώνει.

Από την πλευρά της η κα. Πασπάτη τονίζει πως οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να γίνονται στα νοσοκομεία. «Είμαστε 100% υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά αυτοί πρέπει να γίνονται στο φυσικό τους χώρο που είναι οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υπογραμμίζει η γιατρός.

«Γι’ αυτό έκλεισαν τις εφημερίες, για να εξοικονομήσουν προσωπικό και χώρο ώστε να φτιάξουν το mega εμβολιαστικό κέντρο. Γι’ αυτό εμείς λέμε πως αυτό που συμβαίνει είναι mega κλείσιμο του νοσοκομείου», λέει χαρακτηριστικά.

Η κα. Πασπάτη στέκεται και σε ένα ακόμη σημείο. «Κόβουν τις εφημερίες αλλά διατηρούν τα απογευματινά ιατρεία που είναι με πληρωμή. Σε αυτά απασχολούνται 8-10 συνάδελφοι, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή. Αυτή είναι περίπου η δύναμη που χρειαζόμαστε για να βγει μια εφημερία. Νομίζω ότι η επιλογή αυτή δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Προσπάθησε να καθησυχάσει η Μ. Γκάγκα

Μιλώντας στο OPEN, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επιβεβαίωσε ότι οι εφημερίες αναστέλλονται για να υπάρχει το δυναμικό που θα στελεχώσει το εμβολιαστικό κέντρο. «Η νοσηλευτική υπηρεσία μας είπε πάρα πολύ σαφώς ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ότι είναι απαραίτητο να φύγουν για έξι εβδομάδες κάποιες βάρδιες νοσηλευτών, για να λειτουργήσουν 10 εμβολιαστικές γραμμές. Η πρωινή λειτουργία είναι κανονική, τα επείγοντα είναι κανονικά. Δύο φορές την εβδομάδα που εφημεύερε, δεν θα εφημερεύει», δήλωσε η κα. Γκάγκα.

«Το πρόβλημα ξεκινάει από το ό,τι το προσωπικό στο Παίδων Πεντέλης για δέκα χρόνια φοβάται ότι το νοσοκομείο θα κλείσει. Το θεώρησε κίνηση κλεισίματος. Τους διαβεβαιώσαμε ότι δεν είναι κίνηση κλεισίματος», σημείωσε.

«Με χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές, βγάζουν το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία εκτός εφημερίας»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζεται η επίπτωση που θα έχει η κίνηση αυτή στην περίθαλψη των παιδιών που ασθενούν από covid.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, της 17ης Ιανουαρίου:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εμμένει στην απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση να καταργήσει την 24ωρη γενική εφημερία του Παίδων Πεντέλης για να απασχοληθεί το προσωπικό σε επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές, όπως κάνει σαφές με απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 14/01/2022.

Με χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές, βγάζουν το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία εκτός εφημερίας και δίνουν οδηγία να διακομίζονται στα άλλα δύο «Παίδων» τα επιβεβαιωμένα θετικά περιστατικά.

Η νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη μιας τεράστιας σε έκταση και πληθυσμό περιοχής που καλύπτει ως τώρα το Παίδων Πεντέλης, μάλλον δε θεωρείται «μείζονος σπουδαιότητας σκοπός» για την κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να εφημερεύει, να υποδέχεται ασθενείς και να ενισχυθεί με προσωπικό και υποδομές.

Εμφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, μόλις μια μέρα μετά την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της 24ωρης γενικής εφημερίας του Παίδων Πεντέλης (16 & 17/1), η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα δύο άλλα νοσοκομεία Παίδων που υποδέχονται τον όγκο των περιστατικών.

Χαιρετίζουμε την δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης την Κυριακή 16/1/22.

Καταγγέλλουμε την προκλητική  παρουσία περιπολικών της αστυνομίας που ενισχύθηκαν με κλούβες των ΜΑΤ.  Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης ενάντια στους υγειονομικούς που αγωνίζονται για να μείνει όρθιο το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Συμπαραστεκόμαστε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Απαιτούμε να μην ανασταλεί η γενική εφημερία του Παίδων Πεντέλης και να παραμείνει κανονικά ενταγμένο στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Απαιτούμε να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλα τα Παιδιατρικά νοσοκομεία και η Π.Φ.Υ.»