Πανελλαδικές / Χιλιάδες εισακτέοι μένουν εκτός ΑΕΙ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Την άνοδο των βάσεων και το κόψιμο χιλιάδων εισακτέων από μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών που ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση τριών ημερών από το υπουργείο Παιδείας. «Περισσότεροι από 23.000 υποψήφιοι των ΓΕΛ θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» είπε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ενώ επιβεβαιώθηκαν και οι εκτιμήσεις πως δεν θα υπάρξουν σχολές με λιγότερα από 8.000 μόρια βάση.

Τα «κατώφλια» ανά επιστημονικό πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών -στο οποίο περιλαμβάνονται σχολές όπως οι Νομικές, τα Παιδαγωγικά και η Ψυχολογία, που αποτελούν στόχο χιλιάδων υποψηφίων-, το μίνιμουμ που θα πρέπει να έχει γράψει κάποιος για να δηλώσει τις σχολές αυτές και να πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 8,88%, όπως είπε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Όσοι είναι κάτω από αυτό το κατώφλι δεν θα μπορούν να κάνουν μηχανογραφικό» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «περισσότεροι από 23.000 μαθητές των ΓΕΛ θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων», πράγμα που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εξεταστικό «σφαγείο» της ΕΒΕ. Πάντως αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Αναφορικά με το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, το ποσοστό που πρέπει να αγγίξουν οι υποψήφιοι είναι στο 9,4%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων κυρίως στις πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Στο 3ο πεδίο, των Επιστημών Υγείας -στο οποίο αναμένεται απογείωση των βάσεων, ιδιαίτερα στις ιατρικές σχολές-, το κατώφλι κυμαίνεται στο 9,6%, σύμφωνα με τον Σ. Στρατηγάκη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι Ιατρικές είχαν κυμανθεί από 17.600 μόρια στα περιφερειακά πανεπιστήμια έως και 18.250 μόρια στην Αθήνα, οπότε φέτος η εκτόξευση των βάσεων θεωρείται δεδομένη.

Τέλος, σε ότι αφορά το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αυτό των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, το ποσοστό που πρέπει να φτάσουν οι μαθητές διαμορφώνεται σε 8,82%. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο αναμένεται αύξηση των βάσεων εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού αλλά και ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΕΒΕ.

«Βατερλώ» σε Μαθηματικά και Ιστορία

Πάντως, για ακόμα μία χρονιά τα Μαθηματικά ήταν το μάθημα που «έκαψε» τους υποψηφίους, καθώς το 57,3% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στη Φυσική το ποσοστό κάτω της βάσης είναι στο 45,5% από 42,9% πέρυσι.

Χαμηλότερες επιδόσεις σε Κοινωνιολογία και Βιολογία

Σε ό,τι αφορά την Κοινωνιολογία, υπήρξε βαθμολογική βουτιά, αφού το 43,9% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 37,9%. Παράλληλα, χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις και στη Βιολογία, όπου πάνω από τη βάση έγραψε το 68,4% των υποψηφίων, από 71,75% πέρυσι.

Καλύτερα σε Γλώσσα, Χημεία, Οικονομία, Πληροφορική

Καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αφού οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι στο 22,7%, από 27,1% πέρυσι, ενώ ανοδική πορεία επιδόσεων σημειώθηκε και στη Χημεία, όπου αυξήθηκε κατά 10 μονάδες το ποσοστό των μαθητών που ξεπέρασε τη βάση. Συγκεκριμένα, κάτω από τη βάση έγραψε το 40,2% των μαθητών, από 51,7% πέρυσι. Ταυτόχρονα, στη Χημεία αυξήθηκαν οι αριστούχοι που έγραψαν πάνω από 18, στο 12,1%, σε σχέση με 5,4% πέρυσι.

Καλύτερα τα πήγαν οι μαθητές στο μάθημα της Οικονομίας, αφού πάνω από 10 έγραψε το 65,6% (από 60,24% πέρυσι), ενώ και στην Πληροφορική υπήρξε μία ελαφρά βελτίωση των επιδόσεων, καθώς το 41,6% έγραψε κάτω από 10, σε σχέση με το 44% πέρυσι. Επιπλέον, στο 21,7% έφτασαν και οι αριστούχοι, από 16,4% πέρυσι.

Για πρώτη φορά δεν άνοιξε το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό

«Για πρώτη φορά στην ιστορία δεν έχει ανοίξει ακόμη το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό και τα παιδιά δεν μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ώστε να κάνουν προσχέδια» κατήγγειλε στην ΑΥΓΗ η διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού “Σπουδή”  Έφη Ριζά. «Το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε απροετοίμαστο για ακόμα μία φορά».

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων μέχρι την Παρασκευή, ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, στο οποίο θα μπορούν να δηλώσουν και δημόσια ΙΕΚ.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend