Παραγωγή φράουλας / Οι ξένοι εργάτες γης οργανώθηκαν και οι Έλληνες εργοδότες «τρέχουν»

Οι 7.000-10.000 αλλοδαποί απαιτούν αξιοπρεπή αμοιβή, ασφαλή διαμονή και μεταφορά, μέτρα για τον κορωνοϊό – «Τροχάδην» φτιάχνουν εγκαταστάσεις σε Αχαΐα-Ηλεία

Το θέμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αλλοδαπών εργατών γης που με επίκεντρο την Μανωλάδα και ευρύτερα την Αχαΐα και την Ηλεία είναι η καρδιά της παραγωγής φράουλας στην Ελλάδα, αναδεικνύει θέμα του τοπικού thebest.

Στα φραουλοχώραφα της Αχαΐας και της Ηλείας πλέον υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση και οι φραουλοπαραγωγοί «είναι σε αναμμένα καρφιά», υπογραμμίζεται, καθώς μέχρι πρότινος ο κύριος όγκος της παραγωγής εξάγετο σε υψηλή τιμή, ενώ αν δεν συλλεχθούν οι φράουλες εγκαίρως, «υποβιβάζονται» στην εγχώρια παραγωγή μαρμελάδας, για την οποία η πρώτη ύλη πωλείται στην μισή τιμή.

Πλέον, αντιμετωπίζουν οργανωμένους εργάτες που απαιτούν αμοιβή 4 ευρώ ανά ώρα για την πολύωρη εργασία τους. Ακόμη περισσότερο, ωστόσο, απαιτούν να τους παρέχονται αξιοπρεπείς χώροι διαμονής, αντί να τους αφήνουν να κατασκευάζουν μόνοι τους παραπήγματα με μουσαμάδες και πλαστικά υλικά, να υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής, αλλά και η μετακίνησή τους να γίνεται με όρους ασφάλειας, δηλαδή οχήματα μεταφοράς ανθρώπων και όχι σε φορτηγά, ακόμη και με ανοιχτές καρότσες εν μέσω κακοκαιρίας.

Σημαντικό είναι το αίτημά τους και για κατάλληλες αποστάσεις εν ώρα εργασίας προκειμένου να προστατευτούν από μετάδοση του κορωνοϊού.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )