Παύλος Φύσσας / Συγκλονιστική πορεία για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του στο Κερατσίνι

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν γονείς, που είδαν τα παιδιά τους να δολοφονούνται – Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση

Ο Παύλος Φύσσας σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Στη μνήμη του Παύλου, χιλιάδες κόσμου έδωσαν ραντεβού στην καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι.

Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στην ομώνυμη οδό και αφού διέσχισε δρόμους του Κερατσινίου κατέληξε μέσω της Πέτρου Ράλλη στο μνημείο Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Εκεί Μάγδα Φύσσα κατέθεσε λουλούδια για όσους θυσιάστηκαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό, τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Πορεία παυλος φυσσας
(avgi.gr)

Η Μάγδα Φύσσα στην πορεία που προηγήθηκε, «παραχώρησε» την θέση της στους άλλους συγγενείς και γονείς δολοφονημένων-θυμάτων της βίας.

πορεια φυσσα κεφαλή
(avgi.gr)

Τα ματωμένα πορτρέτα κρατούσαν ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Προπορεύονταν στην πορεία μεταφέροντας στον δρόμο το έργο του του Δημήτρη Αστερίου του ζωγράφου-εικαστικού που προχώρησε σε μια συγκλονιστική έκθεση-εγκατάσταση στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις του 8ου αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.

Στην έκθεση αυτή υπήρχαν τα πορτραίτα των δολοφονημένων κρεμασμένα στους τοίχους, αλλά και σε πανό τα οποία είχαν ξετυλιχθεί στο έδαφος, ενώ όρθια ανάμεσα στα πανό και τους τοίχους βρίσκονταν κατά δεκάδες στοιχισμένα μια σειρά από ματωμένα πουκάμισα.

Ανάμεσά τους διακρίνονταν τα πρόσωπα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, του Παύλου Φύσσα, του Νίκου Τεμπονέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, του Τζορτ Φλόιντ, του Μιχάλη Καλτεζά, του Berkin Elvan, του Βασίλη Μάγγου, του Άλεξ Μεσχισβίλι, του Ζακ Κωστόπουλου, του Κάρλο Τζουλιάνι

Η Μάγδα Φύσσα αγκαλιά με την μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη.

πορεία φυσσα κεφαλή
(avgi.gr)

«Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή, αλλά ο φασισμός κι οι ψηφοφόροι είναι εκεί έξω» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα

Μαγδα φύσσα πορεια μνημειο
(avgi.gr)
πορεια παυλος φυσσας
(avgi.gr)

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του αδικοχαμένου Βασίλη, μίλησε στο avgi.gr

Πορεία Φυσσα
(avgi.gr)
Πορεία Φυσσα
(avgi.gr)
Πορεια φυσσα νεολαια συριζα
(avgi.gr)

Μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών και αστυνομικής που έκαναν χρήση χημικών στον σταθμό του μετρό στη Νίκαια.

 

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)