Περού: Προβάδισμα στον αριστερό Καστίγιο, νεύρα στο στρατόπεδο Φουχιμόρι

Ο Πέδρο Καστίγιο, υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς για την προεδρία του Περού, διέγραψε το προβάδισμα της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Κέικο Φουχιμόρι και προηγείται πια, με οριακή αλλά αυξανόμενη διαφορά, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου.

Με σχεδόν το 95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο πρώτος συγκεντρώνει το 50,28% των ψήφων, ενώ η κόρη του πρώην δικτάτορα, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 49,72%, κατά τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί ως εδώ στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής ONPE.

Όμως, παρά το γεγονός ότι και οι δύο υπόσχονταν την Κυριακή «να σεβαστούν» το αποτέλεσμα, εκείνη δεν μοιάζει τώρα διατεθειμένη να παραδεχθεί τη ενδεχόμενη ήττα της και καταγγέλλει «ενδείξεις νοθείας», χωρίς να παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο.

Τις πρώτες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Καστίγιο βρισκόταν πίσω, αλλά άρχισε να παίρνει τη μερίδα του λέοντος των ψήφων καθώς η καταμέτρηση προχωρούσε, ειδικά στις επαρχίες.

Η Φουχιμόρι υποστήριξε πως υπάρχει «σαφής πρόθεση μποϊκοτάζ της λαϊκής βούλησης» επικαλούμενη βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Κατηγόρησε οπαδούς του αντιπάλου της πως «κλέβουν» ψήφους και κάλεσε τους υποστηρικτές της να μοιραστούν όποια καταγγελία έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόμμα του Καστίγιο, «Ελεύθερο Περού», απέρριψε μέσω Twitter τις καταγγελίες της Φουχιμόρι. Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι εάν η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη θα επικρατούσαν αβεβαιότητα και εντάσεις. Οι ισχυρισμοί της ακροδεξίας υποψήφιας μοιάζουν να ενισχύουν το σενάριο αυτό. Νωρίτερα χθες, ο Καστίγιο κατήγγειλε επίσης ότι υπήρξαν προσπάθειες για νοθεία σε βάρος του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το πολιτικό θρίλερ και το χρηματιστήριο

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα υπογραμμίζει το βαθύ χάσμα ανάμεσα στους κατοίκους των αστικών κέντρων, ειδικά της πρωτεύουσας Λίμας, και των επαρχιών, από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές στον Ειρηνικό, που έδωσαν ώθηση στον μέχρι πρότινος άσημο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή από την Καχαμάρκα.

Χθες στις 12:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας), ο Καστίγιο πήρε διαφορά 39.164 ψήφων έναντι της Φουχιμόρι, ενώ έξι ώρες νωρίτερα ήταν εκείνη που προηγείτο, με διαφορά 72.000 ψήφων. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως θα κρίνουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια που απομένουν να καταμετρηθούν από την ONPE.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στη Λίμα έπεφτε 7,22% περί το μέσο της συνεδρίασης χθες, ενώ το δολάριο κατέρριψε ρεκόρ. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ δεν έχει πάψει να ανεβαίνει έναντι του περουβιανού νομίσματος μετά την απρόσμενη νίκη του  Καστίγιο στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 11η Απριλίου, καθώς ο υποψήφιος υπόσχεται πολύ πιο παρεμβατικό κράτος και κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις εταιρειών των τομέων της ενέργειας και των μεταλλείων.

Αν κερδίσει, θα γίνει «ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού»

Σε μια προσπάθεια να καλμάρει τα πράγματα, ο Καστίγιο διαβεβαίωσε χθες ότι εάν κερδίσει θα σεβαστεί την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και πως το πρόγραμμά του δεν προβλέπει ούτε εθνικοποιήσεις, ούτε απαλλοτριώσεις.

Γιος αγροτών, ο 51χρονος υποσχέθηκε προεκλογικά να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και να επιβάλλει στις μεταλλευτικές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους στο δημόσιο, θορυβώντας τις αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του τομέα της εξόρυξης χαλκού.

Αν κερδίσει θα γίνει «ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού», σημείωσε ο αναλυτής Ούγο Οτέρο. Ο ή η επόμενος αρχηγός του κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη χώρα που καταμετρούσε ως την 22η Μαΐου πάνω από 180.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας (5.484 ανά εκατομμύριο, 1η στον κόσμο, και 5η στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη ) και 3 εκατομμύρια νέους φτωχούς μέσα σε έναν χρόνο.

Θα κληθεί να λάβει επειγόντως μέτρα για να ξεπεραστούν η πανδημία, η οικονομική ύφεση και η χρόνια πολιτική αστάθεια του κράτους των Άνδεων, το ΑΕΠ του οποίου συρρικνώθηκε κατά 11,12% το 2020.

Αν κερδίσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή 30 ετών

Η 46χρονο αντίπαλός του υπόσχεται από την πλευρά της να εφαρμόσει τις φιλελεύθερες συνταγές της οικονομίας της αγοράς και να κυβερνήσει «με το σταθερό χέρι της μητέρας» αν κερδίσει.

Αν πράγματι επικρατήσει, θα γίνει η πρώτη συνεχίστρια οικογενειακής δυναστείας στην αμερικανική ήπειρο. Αν χάσει –για τρίτη φορά, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2011 και του 2016–, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελία έχει καλέσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών για υπόθεση διαφθοράς –ξέπλυμα χρήματος– στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, για την οποία ήδη εξέτισε 16 μήνες προφυλάκισης.

Σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική -η αποχή επισύρει χρηματικό πρόστιμο-, από τους 23.262.475 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους συμμετείχαν οι 17.803.306. Πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν ήταν άκυρα· πάνω από 100.000 λευκά.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )