«Πρωταθλητές» Ευρώπης στη χονδρική τιμή ρεύματος

Εσπασε το κοντέρ χθες η τιμή χονδρικής ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και για σήμερα έχει πετύχει το απόλυτο πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 253,33 ευρώ.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά, αλλά κάτω από το ελληνικό ρεκόρ, κινήθηκαν οι χονδρικές τιμές ρεύματος στην Ιταλία και την Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Εντυπωσιακά χαμηλότερη, στα 153,46 ευρώ, διαμορφώνεται για σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γερμανία, ενώ η Πολωνία, χάρη στην αύξηση των ροών αερίου από τη Ρωσία αλλά και από τη Νορβηγία, διατηρεί τη χαμηλότερη τιμή (109 ευρώ η μεγαβατώρα).

Για την πλήρη απώλεια ελέγχου στην ελληνική αγορά, για την οποία πλέον ακόμη και επιχειρηματικοί φορείς δυσφορούν κατά της κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Ενέργειας χθες η μέγιστη τιμή έφτασε τα 344 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τάση δείχνει ότι η μέση τιμή Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί αρκετά πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, με ζοφερές επιπτώσεις και στις λιανικές τιμές ρεύματος.

Σημειωτέον ότι τα άλματα στη χονδρική τιμή καταγράφονται με τους λιγνίτες να περιορίζονται περίπου στο 6,5% στο ενεργειακό μείγμα παραγωγής ρεύματος, αν και το κόστος τους είναι 50% χαμηλότερο από του αερίου, παρά τα δικαιώματα άνθρακα που επιβαρύνουν τις λιγνιτικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ισχυροί επίδοξοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που ευνόησαν τη βίαιη και εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση και ήταν οι υποβολείς της κυβερνητικής απόφασης, εισηγούνται τώρα την επανεξέτασή της, ενώ και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ συμπεριφέρεται σαν να μην πιστεύει το χρονοδιάγραμμα πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2025.

Οπως κατήγγειλε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, στελέχη της ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες καλούν εργαζόμενους που έχουν δρομολογήσει την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, να παρατείνουν την παραμονή τους στην επιχείρηση, με την υπόσχεση ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα κίνητρα και τους όρους πρόωρης αποχώρησής τους.

Το σκοτεινό σκηνικό στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά συμπληρώνει η διατήρηση του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (πάνω από τα 84 δολάρια το Brent και τα 82 δολάρια το αμερικανικό αργό), ενώ το αέριο, που θεωρείται η πέτρα του ενεργειακού σκανδάλου, είχε χθες πτώση πάνω από 7%.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr)