Πρόσφυγες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός: Εν εξελίξει έγκλημα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Παρά το γεγονός ότι τα pushback είναι παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας και η ηγεσία της χώρας τονίζουν ότι υπερασπίζονται τις «ευρωπαϊκές αξίες».

Πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν γίνει όμηροι μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας, αναγκασμένοι να περάσουν τη νύχτα της Δευτέρας και της Τρίτης σε θερμοκρασίες -1°C, χωρίς καμία προοπτική για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης που συμβαίνει στα σύνορα της ΕΕ.

Οι πρόσφυγες κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν τη νύχτα μέσα στην παγωνιά και να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν θα πεθάνουν από το κρύο. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω υποθερμίας και εξάντλησης. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και βασικών προμηθειών, με τους πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι τόσο από την πολωνική όσο κι από τη λευκορωσική πλευρά, καθώς αμφότερες δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν από την ουδέτερη ζώνη.

#Poland is fighting these “terrorists” at the #Belarus-Poland border violating Geneva Refugee Convention 1951. #BelarusBorder pic.twitter.com/mRwlkdzJod

— Rоssa S.Ferrari (@RossaSF1) November 9, 2021

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν για την «εργαλειοποίηση» των προσφύγων από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, αγνοώντας επιμελώς το γεγονός ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τις αιτίες των προσφυγικών ρευμάτων αλλά και της μη αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των ανθρώπων στα κράτη-μέλη της. Στελέχη από τα γερμανικά κόμματα CDU/CSU και το ακροδεξιό AFD εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πολωνικό στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας και την απόφαση της κυβέρνησης στη Βαρσοβία να μην αφήσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών

Παρά το γεγονός ότι τα pushback είναι παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας και η ηγεσία της χώρας τονίζουν ότι υπερασπίζονται τις «ευρωπαϊκές αξίες». Το τίμημα 20 ετών αποσταθεροποίησης και πολέμου στη Μέση Ανατολή πληρώνουν σήμερα οι πρόσφυγες που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους, με την ΕΕ να συνεχίζει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει.

Πηγή: www.rosa.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend