«Πυροβολούν» τον Νίκο Μπογιόπουλο

 

Την τακτική των διώξεων εναντίον δημοσιογράφων ακολουθεί η γνωστή για τις διακριτικές της σχέσεις με τον χώρο της ακροδεξιάς Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). Στο στόχαστρό της βρίσκεται ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος για όσα είπε και έγραψε για την Ενωση και τις γιορτές μίσους που συνδιοργανώνει στον Γράμμο, όπου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, τιμώνται «οι πεσόντες κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Το θέμα θα παρέμενε σε επίπεδο ακροδεξιάς γραφικότητας, αν η συγκεκριμένη Ενωση δεν ήταν θεσμοθετημένο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπως έχει οριστεί και ισχύει μέχρι σήμερα από δύο αναγκαστικούς νόμους σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας, του 1938 (δικτατορία Μεταξά) και του 1972 (επταετία).

Ο Στεφανής

Από την περσινή διοργάνωση προκλήθηκε πολιτική αντιπαράθεση που εξέθεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΕΑΑΣ για τις εκδηλώσεις της 30ής Αυγούστου 2020 στον Γράμμο, εκτός από τα γνωστά περί «κομμουνιστοσυμμοριτών», αναφερόταν ρητά πως επρόκειτο να παραστεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής «ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Η προγραμματισμένη παρουσία σε μια τέτοια εκδήλωση του κ. Στεφανή, που εκ του θεσμικού του ρόλου εποπτεύει και τα νομικά πρόσωπα όπως η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, δημιουργούσε ένα πρωτοφανές προηγούμενο, εκθέτοντας την κυβέρνηση που έδειχνε να ενστερνίζεται τις απόψεις των διοργανωτών.

Από την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ για τις εκδηλώσεις στον Γράμμο όπου γινόταν λόγος για κομμουνιστοσυμμορίτες

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών (μεταξύ αυτών και του Νίκου Μπογιόπουλου στον «Ημεροδρόμο» αλλά και στη ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real FM), οδήγησαν σε αναδίπλωση της κυβέρνησης και ακύρωση της προγραμματισμένης παρουσίας του κ. Στεφανή στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ η ίδια η ΕΑΑΣ έσπευσε να σβήσει από το διαδίκτυο τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τις αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες».

Ωστόσο, τα μέλη της Ενωσης δεν συγχώρησαν την ανατροπή των σχεδίων τους, στέλνοντας αρχικά εξώδικο στον δημοσιογράφο και κατόπιν αγωγή, ζητώντας του 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» αλλά και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Ο ίδιος ο Νίκος Μπογιόπουλος με ανάρτηση – απάντησή του στον «Ημεροδρόμο» επισημαίνει πως τα αρχεία του για το ποιόν της Ενωσης Αποστράτων αδημονούν να τους συναντήσουν, ενώ προαναγγέλλει πως η συνέχεια θα δοθεί στη δικαστική αίθουσα. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, τη στιγμή που η εξοντωτική αγωγή υποβάλλεται από ένα εποπτευόμενο από αυτήν ΝΠΔΔ.

Ποια είναι η Ένωση

Τις διακριτικές σχέσεις της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών με την ακροδεξιά και συγκεκριμένα με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει αποκαλύψει ήδη από το 2014 η «Εφ.Συν.» σε εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά. Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 31/10/14 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εκτέθηκαν οι θέσεις τής μετέπειτα χαρακτηρισμένης ως εγκληματικής οργάνωσης για τα θέματα της Αμυνας αλλά και ειδικότερα των αποστράτων, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, ενώ παρόντες ήταν και οι τότε ευρωβουλευτές της Χ.Α. και απόστρατοι αντιστράτηγοι Γ. Επιτήδειος και Ε. Συναδινός. Μάλιστα στην «Εφ.Συν.» είχε αναδημοσιευτεί και φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία κυριαρχεί το τεράστιο πορτρέτο του καταδικασμένου πλέον αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Φωτογραφία από τη συνάντηση της ΕΑΑΣ με τη Χρυσή Αυγή το 2014

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτήρισε άθλια και απαράδεκτη την αγωγή της ΕΑΑΣ εναντίον του Ν. Μπογιόπουλου, κάνοντας λόγο για αντιγραφή όχι μόνο της εμετικής φρασεολογίας της Χρυσής Αυγής αλλά και των μεθόδων των διώξεων και μηνύσεων απέναντι σε όλους όσοι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές πρακτικές, ενώ τονίζει πως το γεγονός καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση, λόγω του θεσμικού ρόλου της ΕΑΑΣ.

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Εφημ. Συντακτών

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend