Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τις ιδιωτικές συντάξεις

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», το οποίο στο Κοινοβούλιο κατατέθηκε νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα

Το σχέδιο νόμου θεσπίζει νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού μετακυλίοντας στους

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», μετά τις ενστάσεις των δανειστών για το υπέρογκο κόστος επήλθε ο συμβιβασμός, που διαχέει το κόστος σε όλη τη φορολογία.

ΣΥΡΙΖΑ: Παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της ανακοίνωσή της ένα σχέδιο νόμου, που «παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων, που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια».

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνει πως «οι θεσμοί είχαν τραβήξει το αυτί στην κυβέρνηση» για το κόστος μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ.» εξηγώντας πως: «Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ΄ του άρθρου 8, «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης….» που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου..

«Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη! Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys, που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια.

»Η κυβέρνηση ‘κόβει’ 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «πλανάται και θα διαψευστεί η κυβέρνηση, εάν πιστεύει ότι με αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, δημοσιονομικές αλχημείες και εσπευσμένη συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσει στη ζούλα τις αντικοινωνικές πολιτικές της! Θα λάβει αποφασιστική και δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία!».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Οδηγούν σε μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» και πώς επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει πώς πρόκειται για «επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Επιλογή που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, που εξαπατά τους νέους μας. Επιλογή που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» – και όλα αυτά «την ώρα που οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για την έκδοση συντάξεων αυξάνονται, την ώρα που χορηγούνται συντάξεις φτώχειας, την ώρα που ο νόμος Κατρουγκαλου-Βρούτση μειώνει δραστικά τις νέες συντάξεις».

«Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Μετατρέπουν σε τζόγο την ασφάλιση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει πως «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ‘νύχτα’, για να συζητηθεί μέσα στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους».

«Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει ως εξής:

«Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η ‘προστασία της εργασίας’ σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι ‘ατομικό ρίσκο’ και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται ‘επενδυτές’ που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους».

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Το ΜέΡΑ 25 καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του «να μην νομίζει η κυβέρνηση πως θα πιάσει την κοινωνία στον “ύπνο”» και διαβεβαιώνει ότι «οι πολίτες θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά σε αυτό το νέο κυβερνητικό έκτρωμα».

Το νομοσχέδιο, σημειώνει το ΜέΡΑ 25, «είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νωρίτερα προς ψήφιση με την κυβέρνηση τελικά να υπαναχωρεί εξαιτίας των ενστάσεων της Ευρώπης λόγω του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που δημιουργούσε από τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται το ύψος των συντάξεων των πολιτών». Προσθέτει ότι οι σκέψεις που υπήρχαν για την κάλυψη του κενού αυτού ήταν η εισαγωγή νέου φόρου. Φαίνεται, αναφέρει το ΜέΡΑ 25, «πως οι ευρωπαϊκές ενστάσεις κάμφθηκαν προς το παρόν, το γεγονός όμως πως η μετατροπή αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό παραμένει».

Εκτίμηση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «πέρα από αυτό πρόβλημα όμως, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων γίνονται δώρο προς τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι οι μόνες κερδισμένες του νομοσχεδίου, για να τις τζογάρουν στο βωμό του κέρδους». Ακόμη, το ΜέΡΑ 25 αναφέρει:

«Και αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή η κυβέρνηση επέλεξε να τη φέρει στη Βουλή εν μέσω θέρους μία μόλις εβδομάδα πριν η Βουλή κλείσει για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως η ψήφιση του προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου όταν και η Βουλή ανοίξει ξανά σπάζοντας τη διαδικασία στα δύο. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις για ένα νομοσχέδιο ντροπή που παίζει με τις συντάξεις του κόσμου και τις εισφορές των εργαζομένων, καταφεύγει σε τακτικισμούς και σε μια απαράδεκτη νομοθετική πρακτική».

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend