Π. Κουρουμπλής: Ο λαός ξέρει πόσο ακριβά έχει πληρώσει τις αμαρτίες των τραπεζών

Έλλειψη σεβασμού στη Βουλή χαρακτήρισε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, την απουσία θεσμικών παραγόντων από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για την ενημέρωση των βουλευτών, σχετικά με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανο, ότι παρουσίασε μία «αγιοποιημένη» εικόνα του τραπεζικού συστήματος, την ώρα που ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει πολύ καλά, πόσο ακριβά έχει πληρώσει και εξακολουθεί να πληρώνει τα λάθη και τις αμαρτίες των τραπεζών, όπως τα θαλασσοδάνεια και τις  ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Ο κ. Κουρουμπλής θύμισε ότι από την εποχή του Κώστα Καραμανλή άρχισαν τα θαλασσοδάνεια με χρήματα που αφαιρέθηκαν από την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις, και σπίτια και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση της Ελλάδας, λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία που την αναγκάζουν  να αγοράζει συνεχώς όπλα. «Ο πολιτικός κόσμος όλος και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να βάλουν πλάτη για να μη χαθούν πρώτες κατοικίες και να μην αποσαθρωθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας», είπε ο κ. Κουρουμπλής. Για τα επιτόκια είπε ότι είναι πολύ μεγάλη η διαφορά του επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, και έχει πολύ μεγάλη απόκλιση από τη διαφορά επιτοκίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μίλησε για τοκογλυφία στα καταναλωτικά δάνεια και κατήγγειλε τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να πληροφορηθεί πόσα από τα διαθέσιμα των τραπεζών έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και πόσα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ρώτησε επίσης τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Ράπανο τι έχουν κάνει προς την κατεύθυνση των δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαβού, που δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν το προφίλ των πελατών τους και έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας των συστημικών τραπεζών με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να χρηματοδοτηθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω ενδεχομένως ενός ομολόγου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία όμως, ως νεότερο ίδρυμα, δεν έχει το ίδιο πλήρη εικόνα της αγοράς,  όσο οι συστημικές τράπεζες.

Ο κ. Κουρουμπλής κατέληξε χαρακτηρίζοντας εγκληματικό το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων στις μικρές πόλεις, γεγονός που ταλαιπωρεί αφάνταστα το κοινό στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.

(ΠΗΓΗ : https://left.gr )

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend