Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας / Αποχώρησε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα από το περιεχόμενο, αλλά και το αναχρονιστικό βίντεο που συνόδευσε το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Και αυτό, την ώρα που αναπτύσσεται το ελληνικό κίνημα κατά της παρενόχλησης και κακοποίησης με τις γυναίκες να αγωνίζονται δυναμικά για ίσα δικαιώματα και αυτοδιάθεση.

Στο βίντεο αναφέρεται χαρακτηριστικά: Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα»

Το επίμαχο βίντεο (ΣΣ: Σημειωτέον υπήρχε και η έγκριση του ΕΣΡ…)

Το «πατριαρχικό» αφήγημα στο παραπάνω βίντεο που μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές, ιδιαίτερα σκληρές και άνισες για το γυναικείο φύλο, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συλλόγους και οργανώσεις αλλά και κάτω από το ίδιο το βίντεο στο youtube, ενώ κριτική ασκήθηκε και προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της οποίας ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αργά το βράδυ του Σαββάτου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο.

Το συνέδριο φέρεται, επίσης, να έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των Φύλων, του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τη στήριξη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ στους χορηγούς επικοινωνίας περιλαμβάνεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στον απόηχο της κατακραυγής η Μαρία Συρεγγέλα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η γγ Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της.

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιο, με tweet του, κάνοντας γνωστό ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας:

Δημόσια θέση πήρε και η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία αρχικά είχε δεχθεί να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!»

Αντίθετη με το βίντεο και η Ράνια Θρασκιά η οποία έγραψε:

Το #συνεδριο έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtag στο Twitter. Ενδεικτικά μερικά tweets

 

 

 

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )