Σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια η Κούβα εθνικοποίησε τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

Mια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επανάστασης, που πλέον αποκτούσε σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Πριν από ακριβώς 61 χρόνια, στις 14 Οκτώβρη 1960 η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την εθνικοποίηση των τραπεζών, των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων και των βασικών βιομηχανιών.  Αυτή ήταν μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επανάστασης, που πλέον αποκτούσε σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Το 1960 ήταν εν γένει μια κρίσιμη χρονιά για τον προσανατολισμό της Κούβας, όπως αναφέρει ο Ημεροδρόμος. Η εχθρότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στην κουβανική επανάσταση μετατρέπεται σε επιθετική πολιτική. Μέσα απ’ αυτή τη σύγκρουση, το καθεστώς της Κούβας ξεκίνησε να αποκτά ολοένα και πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη.

Στις αρχές του 1960 είχαν ήδη αρχίσει να ωριμάζουν στις ΗΠΑ τα σχέδια ανατροπής της επανάστασης και στις 4 Μάρτη 1960 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκάλεσαν έκρηξη στο γαλλικό φορτηγό «Λα Κουμπρ», που βρισκόταν στο λιμάνι της Αβάνας, έχοντας μεταφέρει όπλα. Η έκρηξη ήταν ταυτόχρονα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Κούβας, η οποία είχε δεχτεί το Φλεβάρη τον αντιπρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Αναστάς Μικογιάν και είχε υπογράψει μαζί τους τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες.

Υπέρτατος εκβιασμός από την Ουάσινγκτον
Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ διέκοψαν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κούβα, όμως ο Κάστρο απάντησε με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιούνη. Η Ουάσιγκτον προχώρησε στον υπέρτατο εκβιασμό. Στις 6 Ιούλη διέκοψε κάθε εισαγωγή κουβανικής ζάχαρης (τα έσοδα από την πώληση της οποίας ήταν το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κούβας), ενώ ταυτόχρονα τα διυλιστήρια της Τεξάκο, της Στάνταρ Οϊλ και της Σελ στην Κούβα αρνήθηκαν να διυλίσουν σοβιετικό πετρέλαιο, που μόλις είχε αφιχθεί στο νησί.

Η κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποίησε τα διυλιστήρια και χωρίς να χάσει χρόνο προχώρησε στην εθνικοποίηση και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη του 1960 εθνικοποιήθηκαν 192 αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις 28 Σεπτέμβρη, μόλις επέστρεψε από τη συνέλευση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, στις οποίες κατατάσσεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, που μπορεί να φέρει όπλα. Στις 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας.

Πηγή: www.rosa.gr