Σεισμοί -Ραδόνιο / Για πρώτη φορά επαληθεύτηκαν στην Ελλάδα προσεισμικά δεδομένα

Το ραδόνιο εκλύεται πριν από σεισμούς εξηγεί ο Άκης Τσελέντης. «Για πρώτη φορά είχαμε ακράδαντα προσεισμικά στοιχεία που επαληθεύτηκαν», επισημαίνει

Σταθμό μέτρησης ραδονίου για σεισμική πρόγνωση εγκαταστάθηκε την Τετάρτη στο Ηράκλειο, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην ανάρτησή του εξηγεί ότι το ραδόνιο είναι ένα αέριο που έχει παρατηρηθεί ότι εκλύεται  πριν από σεισμούς και σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν από σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αριστοτέλης», παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση του ραδονίου σε σεισμούς άνω των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει ο Άκης Τσελέντης, στο Ηράκλειο τοποθετήθηκε ο πρώτος σταθμός μέτρησης ραδονίου ενώ θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΡΑΔΟΝΙΟ

screenshot/Facebook/Akis Tselentis

Το δίκτυο στην Ελλάδα και οι μετρήσεις

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο μελέτης πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου κυρίως Καλαμάτα, Πύλο, Κορώνη με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών.

«Μερικά 24ωρα πριν από όλους σχεδόν τους σεισμούς μεγαλύτερους των 4,5R στην περιοχή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου λαμβάνει συνεχώς μηνύματα ειδοποίησης αυξημένων συγκεντρώσεων ραδονίου στην ευρύτερη περιοχή.

screenshot/Facebook/Akis Tselentis

Για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο είχαμε ακράδαντα στοιχεία προσεισμικών δεδομένων που επαληθεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μέθοδο ΒΑΝ γεννά ελπίδες για την υλοποίηση της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης μίας σεισμικής δόνησης μεγάλα ποσοστά επιτυχίας», αναφέρει.

Ο μεγάλος σεισμός στο Αμπρούζο της Ιταλίας

Τον Απρίλιο  του 2009 ο Τζιανπάολο Τζουλιάνι, ένας τεχνικός που εργάζεται σε πείραμα νετρίνου στο Εθνικό Εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση ότι ένας μεγάλος σεισμός επρόκειτο να «χτυπήσει» την περιοχή Abruzzo.

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΡΑΔΟΝΙΟ
screenshoot/Facebook/Akis Tselentis

H πρόβλεψη βασιζόταν σε μετρήσεις που είχε ο ίδιος πραγματοποιήσει σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, τα οποία προφανώς είχαν απελευθερωθεί από την εστιακή περιοχή και το σεισμογόνο ρήγμα.

«Στις 6 Απριλίου, σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ «χτύπησε» την Λ’ Ακουιλα, στην κεντρική Ιταλία, σκοτώνοντας 300 ανθρώπους. Ο κ. Τζουλιάνι κάνει λόγο για δικαίωση της πρόβλεψής του, η οποία αγνοήθηκε από τους αρμόδιους», σημειώνει ο Άκης Τσελέντης.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend